Gazete Vatan Logo

‘2 metrekare yeri olan dönüşümü kilitliyor’

Fikirtepe’de ruhsatını alan Baysaş, İstanbul 216 projesinin satışına başladı. Şemsettin Aydın, iki metrekare yeri olanların dönüşümü tıkadığını belirterek, “Artık Fikirtepe’nin önü açılıyor” dedi.

İstanbul’da kentsel dönüşümün pilot bölgesi olan ve 4 yıldır birçok sorun nedeniyle sürecin başlayamadığı Fikirtepe’de, inşaatlar başlıyor. Özellikle 3’te 2’si anlaşma imzaladığı halde karşı çıkan diğer 3’te 1’lik dilim için acele kamulaştırmaların başlaması, bölgede dönüşümü hızlandırmaya başladı.

Fikirtepe’de 253 hak sahibinin olduğu adada kamulaştırmaya gerek duymadan yüzde 100 ile anlaşarak, Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü’nden ilk ruhsatı alan Baysaş, projesinde satışlara başladı. Fikirtepe’de 4 yıldır çalışan Baysaş, iki adada proje yapacak. Bu adalardan ilkinde gerçekleşecek proje, İstanbul 216 adıyla satışa çıktı. Toplam 541 konut ve 12 ticari birimin bulunduğu projenin temelleri de atıldı.

Adana’dan Fikirtepe’ye

Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın, 4 yıldır Fikirtepe’de çalışmalarının olduğunu belirterek, “Biz Adana merkezli bir firmayız. 1993 yılından bu yana yap-sat inşaatlar yapıyoruz. İstanbul’a 5 yıl önce adım attık ve Ataşehir’de Gold Tower adında bir proje gerçekleştirdik. İstanbul 216, ikinci projemiz olacak. Fikirtepe projemize başladığımızda, Adana’da 8 tane şantiyemiz vardı. Hepsini bitirdik, satışlarını yapıyoruz. Ancak buradaki plan notlarındaki değişiklikler, büyükşehir belediyesinden bakanlığa geçiş gibi süreçler nedeniyle başlamamız zaman aldı. Bölgede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ruhsat alan ilk firmayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm deyince akla Fikirtepe’nin geldiğini söyleyen Aydın, şunları söyledi: “Artık Fikirtepe’nin önü açılıyor. Fikirtepe biterse kentsel dönüşüm biter. Fikirtepe, çok zor bir yerdi. 2 metrekare yeri olan insanlar vardı. Bazı insanlar rant hesapları yapıyor. 1.98 metrekare yeri var, görüşmek istemiyor. ‘Avukatımla görüşün’ diyor, ulaşamıyorsun bile... 2 metrekarelik yerler için birçok arkadaşımızın adası tıkandı. Bizim de proje yapacağımız diğer adada, toplam 71 metrekare yeri olan 2 kişi, 12 bin metrekarelik adayı bekletiyor. Bizim amacımız uzlaşma ile kamulaştırma yapmadan sözleşmeleri bitirmek. İlk adamızda bunu yaptık, ikincisinde kamulaştırma olabilir.”

Haberin Devamı

Teklifler alıyor

Hak sahiplerine 20 aydır ödeme yaptıklarını anlatan Aydın, “Ruhsatımızı alınca diğer adalardan da teklifler alıyoruz” dedi.

Ortalama 7 bin lira

ŞEMSETTİN Aydın, projede yüzde 17 satış yaptıklarını belirterek, “Projede metrekare fiyatlarımız 6 bin 250 liradan başlıyor. Ortalama fiyat 7 bin lira seviyesinde. Yaşam başladığında projenin metrekare birim fiyatı şu andaki fiyatların çok daha üzerine çıkacaktır” diye konuştu. Projede yer alan 253 hak sahibinin yüzde 90’ının kendi dairelerini de satmak istediğini ifade eden Aydın, “Tüm satış yetkisi Baysaş’ta olacak. Bizden habersiz satış olmayacak” dedi. Projedeki 541 dairenin yüzde 30’unu 1+1’ler, yüzde 64’ünü 2+1’ler, kalanını da 3+1’ler oluşturuyor.