Gazete Vatan Logo

'11 yaşından büyük yaş tashihi davası'

BOLU’nun Mudurnu İlçesi’ne bağlı Alpagut Köyü’nde 25 yaşındaki E.D. ile dini nikahlı yaşayan 8 aylık hamile 11 yaşındaki Z.Ç.’nin, geçen Kasım ayında yaşını büyütmek için mahkemeye başvurduğu ve hastaneden kemik yaşının daha büyük olduğuna ilişkin rapor aldığı ortaya çıktı. Soruşturma açan Mudurnu Savcısı bu davanın sonucunu beklerken, Bolu Valisi İbrahim Özçimen de hastaneden verilen raporda Z.Ç.’nin kemik yaşının 11’den çok daha büyük olduğunu söyledi.
Çarşamba gecesi rahatsızlanınca Bolu İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’ne kaldırılan 8 aylık hamile Z.Ç. doktorların hastanede kontrol altında tutulmasını istemesine rağmen, eşi E.D.’nin kabul etmemesi üzerine imza atarak hastaneden ayrıldı. Mudurnu Cumhuriyet Savcılığı, Z.Ç.’nin nüfus kaydında 11 yaşında olduğu, dini nikahla evliliğinden hamile kaldığı ortaya çıkınca soruşturma başlattı. Ancak Z.Ç.’nin yaşını büyütmek için Patnos Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtığı bilgisine ulaşılınca, soruşturmada bu davanın sonucunun bekleneceği belirtildi.

BOLU VALİSİ AÇIKLAMA YAPTI

Bolu Valisi İbrahim Özçimen, ’olayın kamuoyunda infial uyandırabileceğini’ dikkate alarak açıklama yaptı. Z.Ç.’nin hastaneye başvurmasının ardından savcılığın olaya el koyduğunu hatırlatan Vali Özçimen, açıklamasında şunları söyledi:
"Bu kızımız hastaneye müracaat ettikten sonra savcılık konuya el atıyor ve durum adliyeye intikal ettiği için bizim açıklama yapmamız doğru değil. Ama kamuoyunda infial olabileceğini düşünerek bir açıklama yapma zorunluluğunu hissediyoruz. Bu bahsedilen kızımız 30 Kasım tarihinde Patnos Asliye Hukuk Mahkemesi’ne ’yaş tashihi’ davası açmış ve mahkemenin göndermesi üzerine Ağrı Devlet Hastanesi’nden yaşının çok daha büyük olduğuna dair bir rapor almış. Bu raporun nüfusa geçmesi için Patnos Asliye Hukuk Mahkemesi’nde davanın neticesini beklemek zorundayız. O yüzden bizim Mudurnu’da açılan soruşturma da o davanın neticesinde beklemek üzere durmuş durumda."

"KEMİK YAŞI ÇOK DAHA BÜYÜK"

Vali Özçimen, bir sosyal hizmet uzmanını Z.Ç.’ye gönderip onunla ilgilendiklerini belirterek, "Bugün de Sosyal Hizmetler Müdürüm o aileye ziyarete gidecek. Herhangi bir cebir, şiddet yok. Rızai bir evlenme. Anne baba rızasıyla evlenebilecek yani o mahkeme kararı çıkarsa, o yaş tahsis edilmiş olacak, ondan sonra da bir mani kalmamış olacak. Sayın bakanımızın ve valiliğimizin ilgisi devam edecek, devam ediyor" diye konuştu.
Z.Ç.’ye verilen raporda kemik yaşının kaç olduğuna ilişkin soruya da Vali Özçimen, "Hekim raporunun hakim raporuna dönüşmesi gerekiyor. Hakim karar vermeden benim açıklamam belki soruşturma evraklarını açıklama anlamına gelir. Ama kesinlikle çok daha büyük" yanıtını verdi.

Haberin Devamı