Gazete Vatan Logo

Peygamber devesine dikkat

Samsun’da bahçelerde görülmeye başlanan ve yaz sonları ortaya çıktığı belirtilen İngilizce adı ‘Praying mantis' olan, halk arasında ‘Peygamber devesi' olarak bilinen kanatlı böcek türüne zarar verilmemesi istendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof.Dr. Celal Tuncer, “Bu böceklerin dişisi çiftleşme sonunda erkeğin başını yer ancak bahçeler için son derece yararlı bir böcektir. Çünkü bahçeye zarar veren böceklerle besleniyor” dedi.
Yaz mevsiminin bitmesine yakın dönemlerde ortaya çıkan ve ömrü 3-4 ay olup ön bacakları dua eder gibi durduğu için halk arasında ‘Peygamber devesi' olarak bilinen Praying Mantis türü böceklere dikkat çekilirken öldürülmemesi istendi. Vücutları ince ve uzun olup 25 santimetreye kadar boyu olan bu böceklerin sadece canlı böceklerle beslendiğini söyleyen OMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof.Dr. Celal Tuncer, “Kamufle olmak için üzerinde yaşadıkları bitkinin rengini alırlar. Yerde dolaşmaktan çok bitkiler arasında bulunmayı yeğlerler” dedi.
Prof.Dr. Celal Tuncer, dişi böceğin çiftleşme sırasında, genelde erkeğin başını yediğini ancak, erkek böcek kafası ve ayakları yenilse bile ölmeden önce dişiyle çiftleşme yeteneğini kaybetmediğini anlattı. Prof.Dr. Tuncer, şöyle konuştu:
“Dişiler kozaya benzer büyükçe kapsül içinde yaklaşık 200 yumurta bırakır. 1800 farklı türü olup, açık kahverengiden parlak yeşile kadar değişim gösteren renkleri vardır. Sık sık çekirgeyle karıştırılırlar. Fakat bu böceğin benzersiz üçgen başı onun en belirgin ayırt edici özelliğidir.”
Prof.Dr. Tuncer, peygamber develerinin altı bacağı olduğunu da dile getirip, başını bir yandan diğer yanına döndürebildiğini vurguladı. Çakı gibi bükülebilen ön ayaklarıyla çekirge, tırtıl, eşek arısı, sinek, kelebek ve bahçelere zararlı daha birçok böceği yiyerek avlandıklarını anlatan Prof.Dr. Celal Tuncer, “Bütün vahşiliğine rağmen peygamber devesi, bahçıvan ve çiftçilere zarar veren böcekleri tükettiği için faydalıdır. Bazı çiftçiler üretmek için arazilerine peygamber devesinin yumurta keselerini koyarlar” diye konuştu.

Haberin Devamı