Gazete Vatan Logo

Motosiklet çetesi değil polis ekibi!

Motosiklet çetesi değil polis ekibi!

İstanbul sokaklarında çoğunlukla satıcı kılığında görev yapan Güven Timleri, artık pizzacı, moto-kurye görünümünde de mücadele ediyor.

İstanbul sokaklarında görev yapan Güven Timleri’ni şimdiye kadar simitçi, kestaneci, seyyar satıcı, yılbaşı kutlamalarında Noel Baba ve Milli Piyangocu olarak gördünüz. Şimdi artık pizzacı, moto-kurye, hatta su dağıtıcısı olarak da karşınıza çıkacaklar. Güven timleri geçtiğimiz aylarda yeni bir yapılanmaya giderek yaya timlerin yanında otomobil ve motosiklet kullanan timleri de sokağa çıkardı.



2009’da kuruldu

İstanbul sokaklarında bir zamanlar herkesin çekindiği kapkaç olaylarının yok seviyesine inmesinde etkili olan Güven Timleri, 2009’da kuruldu. Sokakta görev yapan, genellikle genç ve sportif polislerden kurulu timler özellikle nüfusun en yoğun olduğu bölgelerde çalışıyor. Bir bakıyorsunuz elinde çantayla koşan bir gaspçıyı ya da parkta birisinden para çalan bir hırsızı yere yatırmış kelepçeliyor. VATAN, İstanbul Güven Timleri Şube Müdür Yardımcısı Zafer Baybaba’dan yeni yapılanmalarını dinledi:

‘Suçüstü’ arttı

“2009’dan sonra kapkaç, yankesicilik gibi suçlar azaltılırken diğer alanlarda da çalışmaya başladık. Evden ve işyerinden hırsızlığı, banka soygunu ya da gasp suçlarını aşağıya çekmek için motorize timler oluşturduk. Şu anda 50 otomobil ve 21 tane motosikletimiz var. Araçlar alışılagelmişin dışında, polis envanterinde olmayan değişik marka ve renklerden seçildi. Araçlarla takip yaparak suçüstü yakalama oranımız arttı. Yaya timlerle ev hırsızlığı olaylarında mücadelede 3 seviyesindeysek, araçlı ekiplerle 10 seviyesine geldik diyebiliriz.”

27 kadın var

“Şu anda bin civarında personelimiz var. 27’si kadın. Kadın personellerimizi daha çok semt pazarları yerlerde görevlendiriyoruz. Araçlarımız görevlerde fark edilmemek için şirket stickerları ve logoları takıyor. Her gün 2-3 tane suçüstü ev hırsızlığı yakalıyoruz. Her toplu ulaşım aracı için ‘teker üstü’ dediğimiz timlerimiz var. Günde suçüstü en az 2-3 tane torbacı yakalıyoruz.”

Hız ve güç sağladı

Motosikletlerde 2 kişi, araçlarda ise 2 ile 4 arasında kişi görev yapıyor. Motorlar 1200 cc güce sahip. Güven Timleri Şube Müdür Yardımcısı Zafer Baybaba, “Motosiklet camiasında karşısında yaka iliklenen motosikletlere sahibiz diyebiliriz. Çünkü hırsızlar taksiye, metrobüse, tramvaya, vapura biniyor, kiralık arabayla geziyor. Hıza ve güce ihtiyacımız var. 120-130 km hızla giden bir aracı scooterla takip edip yakalayamayız. Farkedilmemek ve kaçırmamak için 3-4 araçla takip yaptığımız da oluyor” diyor.

Öncelik Beyoğlu ve yarımada

Güven Timleri için, yankesicilik benzeri suçlar halkın yoğun olduğu yerlerde yaşandığından birinci öncelikli görev yeri Beyoğlu. İkinci olarak Tarihi Yarımada’da Sultanahmet, Topkapı, Aksaray, Balat, Eminönü, Sirkeci, Mahmutpaşa ve Kapalıçarşı’ya kadar olan alan öncelikli. Sonra büyük ilçeler Kadıköy ve Üsküdar geliyor.

Haberin Devamı