Gazete Vatan Logo

Kavurucu sıcaklar ne zaman gelecek? Türkiye’de sıcak hava dalgası ne kadar sürecek?

Sıcak hava dalgası Türkiye’ye de geliyor. Avrupa sıcaklarlar boğuşmaya devam ediyor. İspanya ve Portekiz’de 1027 kişi sıcak hava dalgası nedeniyle hayatını kaybetti. İngiltere Sağlık Güvenliği Kurumu olağanüstü hâl olarak kabul edilen dördüncü seviyede alarma geçerken, okullar ve sağlık merkezleri kapatıldı. CNN Türk Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise Türkiye’deki son durumu değerlendirdi. Peki, Kavurucu sıcaklar ne zaman gelecek? Türkiye’de sıcak hava dalgası ne kadar sürecek?

Kavurucu sıcaklar ne zaman gelecek? Türkiye’de sıcak hava dalgası ne kadar sürecek?

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Sıcak hava artık deprem, sel baskını gibi bir doğal afet" diyerek Türkiye'de 5 gün süreceği tahmin edilen sıcak hava dalgasının ayrıntılarını anlattı. Şen, "Tatile gidenler lütfen ‘Para verdik denize girmeyelim mi?’ diye düşünmesinler. Sabah 11.00 ile 16.00 saatleri arasında denize girmeyin. Sağlığınız daha önemli. Şapkasız, gözlüksüz çıkmayın." uyarısında bulundu.

KAVURUCU SICAKLAR NE ZAMAN GELECEK?

Avrupa ülkelerinde etkili olan sıcak hava dalgasının Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Meteoroloji Uzamanı Prof. Dr. Orhan Şen, “İstanbul’da bugün 30 olan hava sıcaklığı cuma günü 35 derece olacak. Fransa’da 45.9 derece ölçüldü. Bu, rekorun da rekorudur. Sıcak hava, artık deprem, sel baskını gibi bir doğal afet” dedi.

Hürriyet'e konuşan Şen, "Bir bölgede maksimum sıcaklıkların ortalamasından 5 derece daha yukarıda sıcaklıklar olursa ve bu 5 gün ve daha fazla devam ederse sıcak hava dalgası olarak kabul edilir. Avrupa’da özellikle İspanya, Fransa ve Portekiz’de 5 dereceden de fazla, normalden yaklaşık 10 derece yükseklikte seyretti. Son olarak bu dalga İngiltere’ye de sıçradı. İngiltere Gulf Stream denilen sıcak hava dalgası nedeniyle ılıman bir iklime sahiptir. Buna rağmen İngiltere’de insan sağlığı için kırmızı alarm verildi. 2003 yılında Avrupa’da 80 bin kişi sıcak hava dalgasından öldü. Türkiye’ye de 2010 yılında sıcak hava dalgası geldi. Fransa’da 45.9 sıcaklık ölçüldü. Bu rekorun da rekorudur." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'ORMANLARA GİRİŞ YASAKLANMALI'

Sıcak hava sebebiyle insanların tansiyonunun düşeceğini ve bayılabileceğini söyleyen Şen, "Sıcak havada vücut terleyerek vücut ısısını regüle etmeye ve kendisini 37 derecede tutmaya çalışır. Vücut üstündeki ter kurumadan ikinci bir terleme olursa, tansiyon düşer ve bayılma meydana gelir." dedi.

Yangınlara yönelik tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Şen şöyle konuştu:

"Orman yangınlarında 3 meteorolojik faktör var. Bunlar nem, sıcaklık ve rüzgârdır. Cuma günü oluşacak sıcak hava dalgasıyla bu risk Türkiye’de de artacaktır. Ormanlara girişin yasaklanması ve mangal yakılmasının yasaklanması gerekiyor. Çok ufak şeylerden yangın çıkabilir.

Haberin Devamı

'ŞAPKASIZ GÖZLÜKSÜZ DIŞARI ÇIKMAYIN'

Sıcak hava dalgası Türkiye’de Marmara, Ege ve Akdeniz’e cuma günü gelecek. Ankara’da da 28 iken 32 derecelere çıkacak, Antalya’da 37 derece iken 40 dereceyi geçecek. İstanbul’da 2 veya 3 gün, Akdeniz’de ise yaklaşık 5 gün sürmesi bekleniyor. Bir sıcak hava dalgası 10-15 gün kalmaz zaten. Kaldığı takdirde hasarı çok büyük olur. Tatile gidenler lütfen ‘Para verdik denize girmeyelim mi?’ diye düşünmesinler. Sabah 11.00 ile 16.00 saatleri arasında denize girmeyin. Sağlığınız daha önemli. Şapkasız, gözlüksüz çıkmayın. Bol ve açık renk kıyafetler giyin.