Gazete Vatan Logo

Kaçak göçmen teknesi battı: 24 ölü

Kaçak göçmen teknesi battı: 24 ölü

İstanbul Rumeli Feneri açıklarında göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 24'e yükseldi. Kayıp 13 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Görgü tanıkları, kazaya teknenin başka bir gemiyle çarpışmasının yol açmış olabileceğini söylüyor.

İstanbul Sarıyer'de Rumeli Feneri açıklarında kaçakları taşıyan bir tekne battı. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, 24 kişinin cesedine ulaşıldı. 6 kişi sağ olarak kurtarıldı. 13 kişi halen kayıp.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü verilerine göre, teknede 12'si çocuk, 7'si kadın toplam 42 kaçak ve bir kaptan bulunuyordu. Dalgıçlar büyük oranda batan teknenin içinde diğer kayıpları bulmaya çalışıyor.

Kaza saat 06:30'da balıkçılar tarafından farkedildi. Boğulmaktan kurtulan 6 kişi ile 5 ceset de bu balıkçılar tarafından kıyıya getirildi. Ölenlerin bir kısmının üzerinde can yeleği vardı.

"Kötü hava koşullarıyla batmış olamaz"

Denizde sığınmacıları ilk gören ve onları kurtaranlardan balıkçı Emrehan Kolcu, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, havanın iyi olduğunu, teknenin kötü hava koşulları sebebiyle batmış olamayacağını ve kamaranın parçalanmış olduğunu da belirtti. Balıkçı, Torun isimli teknenin kaçak yolcu taşıdığı için ışıklarını yakmamış olabileceğini ve bu sebeple de başka bir gemi ile çarpışmış olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Balıkçılar ölen ve sağ kurtarılanların üzerinde can yeleği olduğunu ve ölenlerin büyük ihtimalle boğularak değil soğuktan hayatını kaybettiğini savunuyor.

Kurtarma ve sağlık ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Kurtarılanlardan 4'ü hastanelere sevk edildi.

Teknede tamamının Afgan uyruklu olduğu tahmin edilen kaçak göçmenler vardı. İstanbul Bakırköy'den yola çıkan Torun isimli tekne Romanya'ya gidiyordu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, teknedekilerden 9'unun pasaportunun tespit edildiğini ve bu 9 kişinin Afgan uyruklu olduğunu, diğer göçmenlerin de Afganistan'dan geldiklerini tahmin ettiğini söyledi.

Kazayı soruşturmak için iki savcı görevlendirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu da kaza ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı;

Haberin Devamı

"Aldığımız tekne kazası haberi hepimizin yüreğini dağladı. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Özellikle kaçak göçmenler konusu sadece Türkiye'de değil bütün Avrupa'da, özellikle Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde de en temel meselelerden birisi."

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın verilerine 2014'ün ilk dokuz ayında Türk kara sularında 9 binden fazla kaçak kurtarıldı.