Gazete Vatan Logo

Ankara'da roket fabrikasında patlama! Bakanlık açıkladı: 5 işçi şehit oldu

Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'nda patlama sonrası yangın çıktı. MSB'den yapılan açıklamada, "Patlama neticesinde 5 işçimiz şehit olmuştur. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı" denildi. Ankara Valisi Vasip Şahin yaptığı açıklamada, "İlk incelemelere göre patlamanın kimyasal tepkime kaynaklı olduğu düşünülüyor" dedi.

MKE Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'ndaki dinamit mikser atölyesinde bugün saat 08.40 sıralarında, işçiler üretime hazırlık yaparken henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu. Patlamayla birlikte fabrikadan dumanlar yükseldi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri, yangına müdahale edip söndürdü.

MSB ACI HABERİ DUYURDU: 5 İŞÇİMİZ ŞEHİT OLDU

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), olayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda bir patlama meydana gelmiştir. Patlama neticesinde 5 işçimiz şehit olmuştur. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" denildi.

BAŞSAVCILIK: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Elmadağ’daki MKE Barutsan fabrikasında meydana gelen ve 5 işçinin ölümüne sebep olan patlamayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi. Yapılan açıklamada, “10 Haziran 2023 günü saat 08.50 sıralarında Elmadağ ilçemizde faaliyet gösteren MKE Barutsan fabrikası içerisinde meydana gelen patlama ve 5 işçinin ölmesine ilişkin olayla ilgili olarak Elmadağ CBS tarafından derhal iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup bizzat olay yerinde inceleme ve tespitlere başlamışlardır. Olayın adli boyutu tüm yönleriyle araştırılmakla, soruşturma titizlikle sürdürülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

ANKARA VALİSİ ŞAHİN'DEN AÇIKLAMA

Ankara Valisi Vasip Şahin, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Saat 08.45 sıralarında Elmadağ fabrikamızda dinamit lokumu hazırlama bölümünde kimyasal tepkimeden kaynaklandığı, ilk izlenimde değerlendirilen bir patlama meydana gelmiş ve orada çalışan 5 işçimiz maalesef hayatını kaybetmiştir. Cumhuriyet savcılarımızın koordinesinde teknik çalışmalar yürütülüyor.

Çalışanların tamamına ulaşıldı, göçük altında hepsine ulaşıldı. İlk incelemelere göre patlamanın kimyasal tepkime kaynaklı olduğu düşünülüyor."

"ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikasında meydana gelen patlamada şehit olan işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Olayın aydınlatılması ile ilgili gerekli adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

BAKAN IŞIKHAN: UZMAN MÜFETTİŞLER GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili, "Konuyla ilgili olarak inceleme için koordinasyon ekibi oluşturulmuş olup Bakanlığımıza bağlı uzman müfettişler gerekli inceleme ve soruşturma kapsamında görevlendirilmiştir" dedi.

BAKANLARDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: Ankara'nın Elmadağ ilçesinde bulunan MKE roket ve patlayıcı madde fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza yüce Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Ankara Elmadağ’da MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda meydana gelen patlamada maalesef 5 işçimiz şehit oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Makamları âli olsun.

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: Elmadağ MKE Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'nda gerçekleşen patlamada şehit düşen işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim. Başımız sağ olsun.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır: Ankara Elmadağ’da bulunan MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikasında meydana gelen patlamada şehit olan beş işçimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Mekanları cennet olsun.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Ankara Elmadağ'da MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda meydana gelen patlama sonucu şehit olan işçilerimize Allah'tan rahmet; ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.

Haberin Devamı

CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş, canlı yayında "Burası oldukça büyük bir alan. Fabrika hem MSB hem de İçişleri Bakanlığı'nın mühimmat ihtiyacını üretiyor. Hem de ürünlerin testleri burada yapılıyor.Yaşanan patlama tüm yakın çevreden duyuldu. Alevler de oldukça uzaklardan görüldü. Şu anda alevlerin kontrol altına alındığı yangının söndürüldüğü belirtiliyor" bilgisini paylaştı.

Türkeş, "Patlamada 08.40'da meydana gelmişti. 5 işçinin enkaz altında kaldığı bildirilmişti. MSB 5 işçinin şehit olduğunu açıkladı. Olay yerinde inceleme ve ardından enkaz kaldırma çalışması yapılacak. Bundan sonraki süreçte patlamanın detayları ortaya çıkacak. Bir kriz masası oluşturuldu. TSK'nın kullandığı mühimmatlar burada üretiliyor. Burada roketler, roketatarlar burada üretiliyor. Askeri patlayıcılar, ateşleyiciler, dinamitler burada üretiliyor. Patlamanın yaşandığı yer dinamit üretim atölyesi. Tesis önünde büyük bir kalabalık var. Çok sayıda işçi yakını burada. Olay yeri ablukaya alınmış durumda. Kalabalık yakınlarından gelecek haberi bekliyor." dedi.

KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Ankara'nın Elmadağ ilçesinde, MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikasında meydana gelen patlama şehit olan işçilerin kimlikleri belli oldu. Patlamada; işçilerden Mehmet Kutlu, İbrahim Özdemir, İhsan Küçükerdem, Ahmet Ünal ve Fırat Elverir, şehit oldu. Patlamada şehit olanların aileleri, yaşamını yitirenlerin vücut bütünlüğünün bozulması nedeniyle Elmadağ Devlet Hastanesi'ne giderek DNA örneği verdi. Şehit işçilerin evlerinin önlerine ise taziye çadırları kuruldu ve evlerin bulunduğu sokaklara Türk bayrakları asıldı.

BAKAN GÜLER, FABRİKADA İNCELEME YAPTI

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, patlama sonrası Hatay'daki programını yarıda keserek Ankara'ya döndü. Patlamanın meydana geldiği Elmadağ'daki fabrikaya giden Bakan Güler, burada patlamaya ilişkin incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Bakan Güler, aldığı brifingin ardından patlamaya ilişkin açıklama yaparak, kendisinin Hatay'da hudut denetlemesi sırasında patlama bilgisini aldığını ve denetleme faaliyetlerini yarıda keserek derhal Ankara’ya döndüğünü belirtti. Güler, "İlgili kurumlarımız ilk andan itibaren adli ve idari soruşturma için gerekli bütün faaliyetleri icra ettiler. Cumhuriyet Başsavcılığımız önce iki savcı arkadaşımızı tahsis etmişti, sonra iki savcı daha görevlendirerek bu çalışmalarını takviye ettiler. Bundan sonra elde edilen her türlü bilgi kamuoyuyla paylaşılacaktır. Başımız sağ olsun" dedi.

CHP'Lİ HEYET İNCELEMEDE BULUNDU

CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ile beraberindeki heyet de patlamanın ardından fabrikaya gelerek incelemede bulundu. İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Köksal, "Bu sabah saatlerinde bir patlama meydana geldi ve 5 vatan evladını kaybettik. Geride gözü yaşlı eşler, anneler, babalar var. Bu konunun takipçisi olmak zorundayız. Arkadaşlarımız ile birlikte Kaymakam Bey ve genel müdürden bilgi almaya çalıştık. Patlamanın neden kaynaklandığı, bir ihmal olup olmadığı konusunda araştırmaların titizlikle yapılmasını istedik. Konunun takipçisi olacağız. Burada 5 can gitti, hiçbir şey gidenleri geri getirmiyor. Bu patlamanın meydana gelmesinde kusuru olan varsa en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söylüyoruz. Ailelerin acısını yüreğimizde hissediyoruz. Sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız, patlama nasıl meydana geldiyse titizlikle araştırılıp kamuoyunun önüne sunulması gerekiyor. Sebebi olanlar varsa da cezalandırılması gerekiyor. Hepimiz çok üzgünüz" diye konuştu.

BAHÇELİ'DEN TAZİYE MESAJI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, patlamada şehit olanlar için Twitter hesabından taziye mesajı yayımladı. Bahçeli, mesajında "Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumuna bağlı olan ve Ankara Elmadağ’da kurulu bulunan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nın dinamit lokumu hazırlama bölümünde bugün meydana gelen müessif ve şiddetli patlamada maalesef beş işçimiz şehit düşmüştür. Acımız gerçekten de büyüktür. Konuyla ilgili adli ve idari tahkikatın başlatılmasının yanı sıra, ilk etapta patlamanın kimyasal tepkimeden kaynaklandığı da açıklanmıştır. Bu vesileyle hayatlarını kaybeden işçilerimize Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, kederli ailelerine, mesai arkadaşlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum. Mekanları cennet olsun diyorum" ifadelerine yer verdi.