Gazete Vatan Logo

3 bin 500 dolar maaş fırsatı!

Yat turizmindeki canlılık ve kişisel yat alımlarındaki artış, sektörde personel sıkıntısını da beraberinde getirdi.15 günlük kursla Cruise gemilerinde dolgun ücretle işe başlamak mümkün.


Yat turizmindeki canlılık ve kişisel yat alımlarındaki artış personel sıkıntısını da beraberinde getirdi. 900 kaptan açığının bulunduğu denizcilik sektöründe, yatlarda çalışabilecek servis personeli alanında da ciddi bir boşluk var.

2000 yılında İstanbul Line firmasını kurarak Türkleri cruise seyahatleri ile tanıştıran Mustafa Balcı, şimdi de Cruiseacademy'i kurarak yatların ve cruisse gemilerinin personel ihtiyacını karşılamak için kolları sıvadı.
"Hem tatil yapın hem de para kazanın"' sloganı ile yatlara ve gemilere ara eleman yetiştirmek için kurulan Cruiseacademy'nin biri İstanbul ve biri de Bodrum'da olmak üzere iki şubesi bulunuyor. Cruiseacademy'de verdikleri kurslarla 15 gün ile 1 ay arasında cruisse gemilerinde yetişecek her türlü servis elemanı yetiştirdiklerini Cruiseacademy Genel Direktörü Mustafa Balcı, "Cruise şirketleri ve yatlar ara eleman bulma konusunda ciddi sıkıntı çekiyor. Bu boşluğu doldurmak için harekete geçtim. Cruiseacademy'de eğitim alanlar oldukça dolgun ücretle yurtdışındaki cruisse gemilerinde iş bulma imkanına sahip oluyor" açıklamasını yapıyor.

İyi eleman açıkta kalmaz

Cruiseacademy'i kurmadan önce sektörün ihtiyaçlarını belirlemek için 2006 yılında araştırmalara başladığını belirten Balcı, ilk kursu İstanbul'da açtıklarını söylüyor. Kurslara en büyük talebi Anadolu'dan aldıklarını bunun için de bu yıl Bodrum'da da eğitimlere başladıklarını kaydeden Balcı, "İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi'nin, Bodrum'da da Milta Marina'nın verdiği destek ile kurslarımıza başladık. Kursalara en çok Anadolu'dan talep geliyor. Geçen yıl 120 kişiye eğitim verdik. Bu yıl ise şu ana kadar 80 kişiye eğitim verdik. Kurs fiyatlarımız 540 YTL. Bu kurslara özellikle lise mezunu ve dil bilen kişileri alıyoruz. 15-20 günlük kurslarda rahatlıkla bir ara elaman yetiştirmek mümkün" diyor.

Cruisse gemilerinin de tıpkı oteller gibi servis elamanlarından, garsona, kuaförden, kat hizmetlisine, ön büro görevlisinden animasyona kadar birçok konuda elemana ihtiyaç duyduğunu belirten Balcı, şöyle devam ediyor: "Kurslarda eğitim gören elemanların yurtdışında da iş bulma imkanı çok fazla. Yunanlı gemiler çok eleman alıyor. Dalmaçya'dan talep geliyor. İyi elemanın açıkta kalma şansı yok. Geçtiğimiz yıl eğitim alan 45 kişi rahatlıkla iş bulabildi."

3 bin 500 dolar maaş

Cruise gemilerinde ücretler de oldukça iyi. Düzgün bir servis elamanının bin 200 dolar artı bahşiş ile işe başlayabiliyor.
Balcı, "Bu 1900 dolara denk geliyor. Yani daha kişi ilk başlangıçta 2 bin YTL'nin üstünde bir para kazanabiliyor. Ama bugün gemilerde 3 bin 500 dolar civarında maaş alan Türkler tanıyorum" diyor.

Önümüzdeki dönemde kursların kapsamını genişleteceklerini belirten Balcı, marina işletmeciliği gibi derslerin de gündemlerinde olduğunu açıklıyor. Marina işletmeciliği dersinin Türkiye'de bir ilk olacağını belirten Balcı, personel ihtiyacını karlışamak için sadece kursların kapsamını genişletme kalmayacağını bunun için bir dernek kurma planlarının da olduğunu anlatıyor. Balcı, "Dünya Denizleri Eğitim Derneği adı ile yeni bir dernek kurmak için çalışmalar yapıyorum" diyor.

Cruisse sektörü büyüyor 2000 yılında gazetede cruisse ilanları çıktığında herkesin kendisine, "Sen manyaksın paralarını batıracaksın. Türkler hiç tatil için gemiye biner mi?" dediklerini hatırlatan Balcı, şöyle devam ediyor: "Ama bugün gelinen noktada harkesin gemiye bindiğini görüyoruz. Biz 2000 yılında 300 kişiyi Türkiye'den gemiyle tatile göndermiyti. Şimdi cruisse ile tatile çıkan insan sayısı 20 bine yaklaştı" dedi.

Referans Gazetesi


Haberin Devamı