Gazete Vatan Logo

20 milyon YTL’lik miras savaşı

Arnavut göçmeni müteahhit tüm malını Türk eşine bırakınca Arnavutluk’taki mirasçıları mahkemeye koştu

Davaya en son sosyetik bir isim katıldı: Bakır Kraliçesi Sema Ramazanoğulları

Yahya Satka 1902’de Arnavutluk’ta dünyaya geldi, 1920’de Cevri Hanım ile evlendi. 1925’te Türkiye’ye kaçıp inşaat sektöründe faaliyet göstermeye başladı. Art arda önemli binalar yapıp büyük bir servet edinen işadamı, Arnavutluk’ta evli olmasına karşın 1951’den beri yanında çalışan ve kendisinden 24 yaş küçük hizmetçisi Naciye Özyer ile 1972’de hayatını birleştirdi. Ünlü müteahhit evlendikten bir kaç yıl sonra vasiyetnamesini hazırlamaya karar verdi.


İkinci tıbbı muayene

Eşi bunun için Satka’yı, Vakıf Gureba Hastanesi’ne muayeneye götürdü. Raporda “Aklen telkine müsait olabilir” (Başkasının etkisi altında kalabilir)” dendi. Vasiyetname düzenlenemeyince Arnavut müteahhit, 1 Ekim 1975’te Sarıyer Hükümet Tabibliği’nce tekrar muayene edildi. Rapor olumlu çıkınca hazırlanan vasiyetname ile Satka, Yeniköy’deki evi ile Beşiktaş’taki apartmanını Naciye Hanım’a bıraktı. 1976’daki ek vasiyetname ile Yeniköy’de bulunan ve bugün üzerinden 25 villanın bulunduğu arsa ile Galatasaray’daki apartman da Naciye Özyer’in oldu. Satka’nın 1977’de ölümünün ardından Sarıyer Sulh Hukuk Mahkemesi’nde veraset davası açıldı. Mahkemeye Arnavutluk’un İstanbul Başkonsolosluğu’nca yollanan yazıda, “Satka’nın Arnavutluk’taki evliliği devam etmiştir. Bu nedenle yegane varisleri karısı Cevri ile kardeşi Hatem Satka’dır” denildi. İşadamının Arnavutluk’taki yeğenleri, Sarıyer Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, Naciye Özyer hakkında, “vasiyetnamenin ve verasetin iptali” için 2 ayrı dava açtı.

‘Sahte rapor’ iddiası



Yıllardır süren davalarda, Arnavutluk’taki varisler, Özyer’in sahte raporlar düzenleyerek amcalarına baskı altında vasiyetname hazırlattığını iddia etti. Mahkemeye Dışişleri Bakanlığı’nca gönderilen bir yazı ise davanın “çözümsüz” hale gelmesine neden oldu. Yazıda, Arnavutluk ile Türkiye’de arasında, “karşılıklılık anlaşması” olmadığı için, Arnavut asıllı kişilerin burada mal edinme ya da devralma hakkında sahip olmadıkları belirtildi. Arnavutluk Adalet Bakanlığı’nın Satka’nın yakınlarının mirasçılık belgelerini Türkiye’ye bugüne dek yollamaması gibi nedenlerle dava 31 yıldır sonuçlanamadı. ’Çözümsüz dava’ya, geçenlerde sürpriz bir isim daha dahil oldu. Naciye Özyer’in akıl ve ruh sağlığının yerinde olmadığını ileri süren yeğeni Turgay Özer, mahkemeden, 82 yaşındaki halasının vesayet altına alınmasını talep etti. Özer, Naciye Hanım için önerdiği vasileri de belirtti: “Kuzenlerim, Sema Ramazanoğlu ile Erol Gülener...”

İSTANBUL BELEDİYESİ BİNASINI DA O YAPTI

Yukarıda Türk eşi Naciye Hanım’la görülen Yahya Satka; İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası, Atatürk Kültür Merkezi, Ali Sami Yen Stadı, Vakıf Gureba Hastanesi, Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlük binalarının da bulunduğu bir çok yapıya imza attı.


Haberin Devamı