Gazete Vatan Logo

Üniversite hastaneleri alarm veriyor

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu’nun ‘hastanede akciğer filmi çektiremiyorum’ diyerek isyan etmesiyle gündeme gelen üniversite hastaneleri kırmızı alarm veriyor

İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü ve Üniversite Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Haluk Özsarı, VATAN’a şunları anlattı.

‘Bu, felaket demek’

“Son 4 yılda 60 kamu üniversite hastanesinin borcu yüzde 93 artarak 1.4 milyar TL’den 2.7 milyar liraya sıçradı. 2010’da 22 üniversite hastanesinin 380 milyon liralık borcunu devlet ödedi. Eğer ödenmeseydi borç yüzde 264’lük artışla 3.7 milyar lira olacaktı. Bu felaket demek. Verdiğimiz her hizmette en az yüzde 30 eksideyiz. Hizmet sundukça zarar eden kurumlar haline geliyoruz. Medikal firmaları paralarını 2 yıl sonra alabildiği için çok zor malzeme veriyor. Fransa’da nüfusun yüzde 75’i tamamlayıcı sigorta kapsamında. Ödeme gücü olmayanların primlerini devlet ödüyor. Tam Gün yasasıyla üniversitelerdeki öğretim üyelerinin yüzde 23’ü ayrıldı. Hekimlik usta-çırak ilişkisiyle öğrenilir. Geleceğe dönük en büyük risk sağlık hizmeti ve eğitimin kalitesinin düşmesidir.”

Röntgen krizi çözüldü

Doç. Dr. Özsarı, Cerrahpaşa’da yaşananlarla ilgili isyan eden Prof. Dr. Tutluoğlu’na hak verdiğini belirterek şunları söylüyor:

Haberin Devamı

“Dün (önceki gün) Ankara’da toplantıda olduğum için cevap veremedim ama Bülent Hoca’nın isyanına saygı duyuyorum. Öğrenci yetiştiren üniversite hocaları kolay bulunmuyor. Acil bir arızaya müdahale ederek önlemini aldık. Şu an Cerrahpaşa’da röntgen çekilebiliyor. Yıl sonunda PACS denen dijital otomasyon sistemine geçiyoruz. Röntgen filmleri dijital ortamda doktorların önüne gelecek.”