Gazete Vatan Logo

Uludağ’da sağlam kaymak mucize!

Uludağ’da sağlam kaymak mucize!

Kış turizminin gözde mekanı Uludağ, bir haftadır kazalarla gündemde. Biz de ölümler üzerine ortaya atılan ihmal iddialarını yerinde tespit için hafta sonunu Uludağ’da geçirdik... İrili ufaklı 30 pistte vatandaş üst üste kayıyor. Çocuklar, büyükler, acemiler, profesyoneller hepsi bir arada. Üstelik koskoca Uludağ’da 30 piste sadece 6 güvenlik görevlisi bakıyor!

Son bir hafta içinde ardı ardına yaşanan kazalar Uludağ’ın sorunlarını da tartışmaya açtı. Bu sorunları tespit için hafta sonunu Uludağ’da geçirdik. Vatandaşlar ve Uludağ’da iş yapan profesyoneller bir çok şeyden şikayetçi ve çözüm için adım atılmasını bekliyor. En sonda diyeceğimizi en başta söyleyelim; her türlü soruna rağmen Uludağ’da geçirilen bir hafta sonu çok eğlenceli ve iş hayatındaki gergin günlerin birikimini bir anda alıyor. Göz alabildiğine uzanan beyazlık ve üstü karla kaplı koyu yeşil çam ağaçları insana adeta bir doğa resminin içinde yaşadığı hissini veriyor.
Birinci oteller bölgesindeki ana pistte, kar motoru, acemi kayakçılar ve profesyoneller hep birlikte kayıyor. Kayak hocaları da bu keşmekeşin içinde ders vermeye çalışıyor.
Dağ yolu dar ve eski
Ancak tüm güzelliğine rağmen Uludağ sorunlarla boğuşuyor. Marmara’yı vuran kusursuz fırtına dağı da etkilemiş. Sorun yumağının ilk halkası dağa çıkan yol. 1930’lu yıllarda yapılan yol dar ve sadece karşılıklı birer arabanın geçişine izin veriyor. Yol yıpranmaya karşı bir çok yerde yapılan lokal onarımlarla ayakta durmaya çalışıyor. Dağdaki güvenlik görevlileri alternatif bir yol olmaması ve yolun dar olmasından çok şikayetçi. Bir araba yolda kaldığında 6 saat hiç yerinizden hareket etmeden arabada kalabiliyorsunuz.
Pistler ana baba günü
Uludağ’da 35 otel, 18 mekanik tesis (Telesiyej, teleski) ve irili ufaklı yaklaşık 30 pist bulunuyor. Yaklaşık 8 bin yatak kapasitesi olan Uludağ’da şu ana kadar pistte yaralanmalı ya da ölümlü bir kaza yaşanmadı ama bu şartlarda kaza olmaması da mucize. Bölgedeki en büyük pist alanı olan ve 3 pistin yan yana bulunduğu 1. Bölge pistinde acemiden usta kayakçıya, yayadan pisti merak ettiği için çıkana, selfie çekenden Instagram’da en çok ‘like’ alacak fotoğrafı için çabalayan dahil herkes pistin içine girmiş. Tabiri caizse insanlar üst üste kayıyor. Pist başında ders alanlara devamlı birileri çarpıyor. Hocalar hem kayak öğretmek hem de öğrencilerini korumak için olağanüstü çaba harcadıklarını söylüyor. Üstelik bu Uludağ’ın en sakin hafta sonlarından biri. Zira lodos yüzünden gelen sayısının az olduğu belirtiliyor.
Bir saat kayak dersi 140 TL
Bu kadar kalabalığı görüp ucuz sanmayın. Uludağ’da bir günün bedeli bir hayli yüksek. Bir fincan çay ya da kahve 10 TL, bir sucuk-ekmek ve kola ise 30 TL. Kişi başı bir saatlik kayak dersi ise 140 lira. Kişi sayısı arttıkça dersin fiyatı düşüyor. Günlük ekipman (kayak, ayakkabı, baton) 30-40 TL arasında, kayak kıyafetleri ise 20-30 TL arasında kiralanabiliyor. Kızaklar 1 saat için 20 TL’ye kiralanabilirken, 1 saat kar motoruna binmek isteyenler 150 lirayı gözden çıkarıyor.
Pist polisi şart!
Uludağ’da irili ufaklı 30 pist var. Hepsine toplam 6 özel güvenlik görevlisi bakıyor. Kayak Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Usta, pist polisi kurulması gerektiğini söylüyor: “Avrupa’daki kayak merkezlerinde pist polisleri hatalı ya da hızlı kayana, piste giren yayaya ceza kesiyor ve benzer davranışların sürmesi halinde pistte kaymaktan men ediyor.”
Ne otopark var ne kaldırım!
Birinci Oteller Bölgesi’ne tam bir karmaşa hakim. Otopark olmadığı için kafasına göre uygun yer bulan aracını park etmiş. İnsanlara yer kalmadığı ve kaldırım olmadığı için herkes arabalara çalım atarak yürümeye çalışıyor. Zincir takmayan sürücüler de cabası. Hal böyle olunca buzda yapılacak hafif bir fren 47 yaşındaki Necla Aladağ’ın geçtiğimiz hafta bir arabanın altında kalarak hayatını kaybettiği gibi geri dönüşü olmayan kazalara yol açıyor.
‘Kazaları öngördük ama...’
Bilgi almak için Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği’nin kapısını çalıyoruz. İçerde Başkan Yahya Usta, Asbaşkan Yahya Karabaş ve hocalarla sohbet ediyoruz. Usta ve Karabaş, “Kazaları öngörüp valilikte yapılan koordinasyon toplantısında dile getirmiştik. Ancak yine de denetimler yetersiz kaldı.7 yaşındaki Elif Uymuşlar’ın hayatını kaybettiği kızak kazasının olduğu yerde yıllar önce 16 yaşında bir lise öğrencisi daha ölmüştü. Bize yetki verildiği takdirde pistleri ve doğru kullanımı belirleriz” diyor.
Faciaya davetiye!
Kayak milli sporumuz değil ama güvenliği önemsememek neredeyse ata sporu olmuş durumda. Her pistin ağlarla ayrılan kısımları dışında kayan birçok kişi var. Burada kayanlar karlar ezilmediği için her an kara saplanabilir ya da temizlenmeyen bir kaya ve buz kütlesine çarpabilir. Bunun dışında pist başında sırt üstü kafasıyla arkasına bakarak insanların arasından kayan çocuklar bile gördüm.
Kazadan sonra çelik tel örüldü
Küçük Elif’in hayatını kaybettiği pist, tahsisli bir alan değil. Aynı yamacın karşısında güvenlik önlemleri alınmış tahsisli bir kızak pisti daha var. Elif Uymuşlar’ın hayatını kaybettiği, herkesin gözü önündeki kaçak pist ise kapatıldığı gibi yamaç ve çevresi de çelik tellerle çevrelenmiş.

Haberin Devamı