Çocuklar resimleriyle bize ne anlatıyor?

Çocukların neler hissettiğini anlamak kolay olmuyor.

Kendilerini tam olarak ifade edemedikleri, bazen bir şeyden korktukları ya da yaşadıklarını unutmak istedikleri için konuşmaktan kaçınıyorlar.

4 yaşındaki oğlumun gün içinde neler yaşadığını, gününün nasıl geçtiğini daha da önemlisi arkadaşlarıyla, bakıcısıyla neler yaşadığını öğrenmem için bir hayli çaba sarf etmem gerekiyor. Direkt soru sorduğumda cevap vermiyor. Yaşına bakmadan “Sonra konuşalım” deyip parmağıyla da bir sus işareti yaparak beni geçiştirmeye çalışıyor.

Bu durumda ben de ilk taktik olarak kendi günümün nasıl geçtiğini anlatıyorum ya da ondan almak istediğim bilgilere uygun basit hikayeler uyduruyorum. “Bugün işyerinde çok konuştuğum için müdürüm bana kızdı ya da işimi çok iyi yaptığım için bana aferin dediler” gibi... Diyalog böyle başladığında “Siz bugün okulda ne yaptınız” diye sorduğumda istediğim şeyleri duymam kolaylaşıyor.

KİMİ SEVİP KİMDEN KORKUYORLAR

Kimi sevip kimden korktuğunu anlamak için de basit ve çok eğlenceli bir yöntem keşfettik. Gülen ve kızgın surat resimleri... Sizin de işinize yarayacağını düşünüyorum. Malzemeler çok basit bir defter ve bir kalem. Önce kendim bir gülen surat çizdim ve “Bak bu senin yüzün, sonra bu da teyzenin gülen yüzü“ diye devam ettim. Çizdiğimiz resim sadece bir ağız ve iki yuvarlak gözden ibaret olduğu için oğlum da hemen eline kalemi aldı. Bir isim söyledim, yüzünü çizdi; gülen surat. Sonra bir isim daha söyledim, bir gülen surat daha... İsimler değişti ve bir kızgın surat... “Neden kızgın surat?” dediğimde “Çünkü bana kızıyor, gürültü yapıyorum, koşuyorum diye bana hep bağırıyor” oldu cevabı. Bu oyunu o kadar çok sevdi ki, defter bitti oyun bitmedi... Ben de çevresindekilerin oğluma nasıl davrandığı hakkında bilgi edinmiş oldum.

Haberin Devamı

Çocuklar resimleriyle bize ne anlatıyor

Çocuklar anlatamadıkları birçok şeyi çizgilerle ifade ettikleri için çocuk terapistleri oyun terapilerinin yanı sıra resimlerle çocukları anlamaya çalışıyor.

HER RESMİN FARKLI BİR ANLAMI VAR

Çocukların resim yaparken kullandıkları renkler, şekiller, kağıt üzerinde bulundukları konum hem onların psikolojisiyle ve karakteriyle ilgili bilgi veriyor. Bunu anlamak için çocuğunuzun çizdiği resme müdahale etmeyin. Örneğin, çocuğunuzun çizdiği ev resminde kapı yoksa bu onun gizlenmek ve kendi dünyasına kimseyi almak istemediğini gösteriyor. Bunu ya kendisini korumak ya da bir şeyden korktuğu için yapıyordur. Resimde çizilmiş bir güneş, annesini seven mutlu bir çocuğu anlatıyor. Bir aile resminde anne çok büyük baba neredeyse diğer çocuklar kadar küçükse bu resim ailenin temeli ve en önemli bireyinin anne olduğunu gösteririr. Babanın bu kadar küçük olması çocuğun babasından ihtiyaç duyduğu güven duygusunu alamadığına işaret eder. Resmin yapıldığı sayfanın sonuna yerleştirilmiş bir ağaç yine güven duygusunda bir sorun olduğunu anlatır. Sadece bir ağaç çizilmişse, doğru renkler ve orantılarla çizilmiş bir resim kendinden emin bir çocuğun göstergesidir. Çocuklarınızın yaptığı resimlere bir de bu gözlerle bakın ve size neler söylediğini anlamaya çalışın...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR