Çocuğunuzu kendinizden uzak tutun!

Başlığı okuyunca hemen “Bu nasıl bir cümle böyle” demeyin.

Bu kışı, bol gripli geçirdik. Ben antibiyotiklerin desteğiyle 15 günde kendimi toparladım. 3 yaşındaki oğlum da maalesef grip yüzünden antibiyotik kullandı. Tam da birkaç gündür süren güneşli havaların verdiği heyecanla “bahar geldi” derken “Grip salgını Türkiye’yi tehdit ediyor” haberleri yeniden alarm durumuna geçmeme neden oldu. Çünkü son dönemde hiçbir şeyden çekmedik gripten çektiğimiz kadar...

Dünyadan gelen haberler ciddi: “Grip Avrupa ve Asya’da 4 milyondan fazla insanı etkiledi. Şimdi sıra Türkiye’de. Sağlık Bakanlığı’nın çağrısı ile bizim gazeteyi bastığımız saatlerde ‘Bilim Kurulu’ grip gündemiyle toplandı. Hastalık en çok Fransa ve Almanya’yı vurmuş. Fransa’da gripten 2 milyon kişi etkilenirken, Almanya’da 1.5 milyon kişi griple mücadele ediyor. Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, grip salgınının

3 hafta içinde daha da geniş bir alana yayılacağını bildiriyor. Yetkililer özellikle çocuk, yaşlı ve kalp hastalarının virüsten korunması gerektiğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Grip solunum yoluyla bulaşan bir hastalık. Çocuklara gribin en çok bulaştığı yer de kuşkusuz saatlerce bir arada kaldıkları kreş ve okullar. Bu nedenle anne-babalar grip belirtisi gösteren çocuklarını hem kendi hem de diğer çocukları korumak için okula göndermemeli.

Ayrıca kendi kötü tecrübemle de sabitlediğim gibi, hastayken çocuğunuzdan mümkün olduğunca uzak durun. Üç gün boyunca yatağa çakılı vaziyette yatarken oğlumun odama uğraması bana ilaç gibi geldi. Onunla kitap okuduk, birlikte uyumaya çalıştık. Tabii faturasını da ağır ödedik. Ben iyileştikten birkaç gün sonra oğlum grip oldu... Bu nedenle evde gripli biri varsa çocuğunuzdan uzak tutun. Hatta yapabiliyorsanız çocuğunuzu bir yakınınıza misafirliğe gönderin. Dışarıdan geldikten sonra ellerini mutlaka yıkayın. Evinizin ısısını çok yükseltmeyin. Mikropların sıcakta daha hızlı yayıldığını unutmayın. Uzmanlara göre ateşi henüz 38 derece iken başka bir yöntemi denemeden hemen ateş düşürücü ilaçlara başvurmak da en sık yapılan hatalardan. Ancak ateşi kontrol edilemez ve 39 dereceye kadar çıkarsa veya ateş durumu 72 saatten uzun sürerse çocuğu doktora götürün.

Haberin Devamı

Protein vücutta mikroplarla savaşmaya yarayan ‘antikor’ dediğimiz maddeler üretiyor. Bu nedenle çocuğunuza her gün yeteri kadar et, süt, yumurta, peynir ve yoğurt yedirin.

C vitamini almasına dikkat edin. Bebeklerdeki ihtiyaç günde yaklaşık bir mandalinaya, ergenlerde ise günde bir orta boy portakal veya greyfurda karşılık geliyor. Umarım bu grip salgınından yara almadan kurtulmayı başarırız.

HAFTA SONU ROTASI

Bu hafta sonu Faber-Castell’in desteğiyle Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi ve Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde yarın düzenlenen Faber-Castell Yaratıcılık Atölyesi’nde hep eğlenip hem de yaratıcılıklarını geliştirebilirler. Çocukların bu atölyelerde çok keyif aldığına emin olun. Müzelerdeki programlar şöyle:

- Rahmi Koç Müzesi’nde 4-6 yaş arasındaki minik eller taşa, toprağa, hamura hayat veriyor. Saat 13.00-14.30 arasındaki “Konuşan HeykELLER” atölyesine katılım için biletleri www.biletix.com üzerinden temin edilebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kişi başı 35 TL.

- İstanbul Oyuncak Müzesi’nde çocuklar fikirlerini üçüncü boyuta taşıyarak kendi mekânlarını tasarlıyor. 4-6 yaş çocukların aileleriyle, 7-12 yaşın bireysel olarak katılacağı atölye çalışmaları için müzeyi arayarak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. (0216 359 45 50-51). Etkinlikler, müze ziyaretçilerine ücretsiz. Müze giriş ücreti indirimli

7 TL, tam 10 TL.

- Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde 4-6 yaş çocuklar için düzenlenen “Çalışsın Parmaklar Sanat Atölyesi”nde çocuklar eğlenceli parmak boyalarını kullanarak rengârenk sanat eserleri yaratıyor. Kişi başı 25 TL.

Rezervasyon için 0312 309 68 00

DİĞER YENİ YAZILAR