Gazete Vatan Logo

Türk Ironman denizle buluştu!

Marmaris’teki NATO tatbikatında Atmosferik Dalış Sistemi’nin Türk pilotu Doğa Kara, 93 metre derinlikteki İspanyol denizaltısının mürettebatını başarıyla kurtardı

Türk Ironman denizle buluştu!

Türkiye’nin ev sahipliğinde 8-22 Eylül tarihlerinde Marmaris’te gerçekleştirilen NATO’nun uluslararası tatbikatlarından ‘Dynamic Monarch-17’ bugün sona eriyor. ABD, Fransa, Birleşik Krallık, İspanya, İtalya, Kanada, Norveç ve Polonya Deniz Kuvvetleri ile Türk Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın katılımıyla yapılan denizaltıdan personel kurtarma tatbikatında Türk askerleri başarılarıyla göz doldurdu.

NATO böyle paylaştı

Tatbikatın dikkat çeken unsurlarından biri TCG Alemdar Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi’nde bulunan Atmosferik Dalış Sistemi’yle (ADS) yapılan kurtarma operasyonu oldu. Tatbikattaki operasyonda 1. sınıf dalgıç ve ADS pilotu Elektronik Astsubay Başçavuş Doğa Kara 93 metre derinlikteki İspanyol denizaltısı Tramontana’nın personelini yaptığı müdahaleler ve kurtarma çanıyla yüzeye çıkardı. NATO Donanma Komutanlığı operasyonun fotoğrafların sosyal medya hesabından süper kahramana gönderme yaparak “Iron Man (Demir adam) Su adam ile buluştu” diyerek övgüyle servis etti.

Haberin Devamı

365 metreye iniyor

ADS’ye sahip az sayıdaki donanmadan biri olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, bu sistemi kullanarak olası kaza durumlarında 365 metre derinliğe kadar inerek denizaltında kurtarılmayı bekleyen askerlere temiz hava ve yaşam destek paketi ulaştırarak hayatta kalmalarını sağlıyor. Üzerinde iki adet itici iki adet de çıkıcı olmak üzere dört pervanesi bulunan ADS’yi sadece 1. sınıf dalgıçlar kullanıyor. Su altında pilotun rahat hareket etmesini sağlayan sistem, ek aparatlarla 48 saate kadar kendi hava ihtiyacını karşılıyor.