Gazete Vatan Logo

Süleyman Şah türbesi eski yerine taşınıyor!

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, DEAŞ tehdidi nedeniyle 3 yıl önce taşınan Süleyman Şah türbesinin eski yerine götürüleceğini açıkladı. Bölge, Türkiye’nin Suriye dışındaki tek tapulu toprağıydı

Süleyman Şah türbesi eski yerine taşınıyor!

Türkiye’nin yurt dışındaki tapulu tek toprağı olan Suriye’deki Süleyman Şah türbesinin eski yerine döneceği belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, güvenlik gerekçesiyle taşınan Süleyman Şah türbesinin asıl yerine döneceğini açıkladı: Güvenlik gerekçesiyle geçici bir süre taşınmıştı. Zamanlamasını bilemem ama eninde sonunda Süleyman Şah eski yerine taşınacak. Süleyman Şah’ın taşındığı toprak Türk toprağıdır. Kendi toprağımızı terk etmek gibi bir düşüncemiz olamaz. Geçici bir taşınmadır. Mutlaka yerine dönecektir.

Başbakan da söylemişti

Aralık ayında TBMM’deki bütçe görüşmelerinde konuşan Başbakan Binali Yıldırım da Süleyman Şah Karakolu’nun tekrar eski yerine taşınacağını açıklamıştı: Şunun bilinmesini istiyoruz ki tarihi haklarımız konusunda çok hassasız. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun yeri Türkiye’nin mülküdür, orada Türkiye’nin bayrağı dalgalanacaktır. Kısa vadede güvenlik sebebiyle burası boşaltılmış. Suriye’deki işler yoluna girdikten sonra aynen orada bu Süleyman Şah Saygı Karakolu tekrar faaliyete geçecektir.

Haberin Devamı

Fırat’ın doğusunda

Süleyman Şah Türbesi’nin eski yeri olan Karakozak Köyü, Türkiye sınırına en yakın olduğu Karkamış Hudut Kapısı’na kuş uçuşu yaklaşık 28 km uzaklıkta bulunuyor. Karakozak bölgesine ulaşabilmek için Karkamış ve Cerablus üzerinden Fırat Nehri’ni aşarak yaklaşık 40 km’lik bir kara yoluyla gidiliyor. Şu anda Cerablus tarafında TSK destekli ÖSO güçlerinin sınır derinliği yine kuş uçuşu yaklaşık 7 km’yi buluyor. Ayrıca Kobani geçişini sağlayan bir köprü de yine ÖSO güçlerinin kontrolünde bulunuyor. Ancak Fırat’ın doğusundaki Karakozak köyü ve çevresinde hala ABD destekli terör örgütü PKK/YPG’nin hakimiyeti devam ediyor.

ABD zırhlıları bölgede
Geçtiğimiz yıl Mart ayında ise ABD zırhlıları ilk kez bölgede görüntülendi. İngiltere merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün (IISS) savunma ve askeri analisti Joseph Dempsey tarafından yapılan coğrafi konum saptaması, fotoğraftaki ABD zırhlılarının tam yeri ve koordinatlarını saptayarak Karakozak köprüsünde olduğunu tespit etti. Savunma uzmanları zırhlı araç konvoyunun Kobani’den yola çıktığını ve bölgeden geçerek Münbiç çevresine konuşlandırıldığını belirtmişti. ABD’nin Karakozak bölgesi çevresinde Tışrin, Çelebiye ve Sırrin’de olmak üzere 3 askeri üssü bulunuyor.
Şah Fırat’la taşındı
Süleyman Şah türbesi ilk olarak önceki yerinden daha aşağıda Rakka yakınlarındaki Caber Kalesi’ndeydi. Türbede Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi’nin dedesi ve Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah’ın ve iki askerinin naaşları bulunuyor. Türbe ve askeri karakol baraj altında kalma tehlikesi nedeniyle 1975’te Ankara ve Şam hükümetlerinin müzakereleri sonucunda vardığı anlaşmayla Halep’e 123, Şanlıurfa’ya 92 km. uzaklıktaki Fırat’ın doğu kıyısında yer alan Karakozak köyündeki yaklaşık 10 bin metrekarelik yeni yerine taşındı. Ancak DEAŞ’ın 2014’te bölgeyi ele geçirmesinin ardından Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki yaklaşık 40 Türk askerini tehdit etmesi nedeniyle TSK, 22 Şubat 2015’te yaptığı Şah Fırat Operasyonu ile türbeyi Türkiye sınırına yakınındaki Eşme Köyü’ne taşıdı.

Haberin Devamı