Gazete Vatan Logo

Siyasi yasak nedir, siyasi yasaklı ne demek? TCK 53. madde nedir, hangi yasakları içeriyor? Siyasi yasak cezası TCK 53. madde!

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun üç suçtan aldığı ceza Yargıtay tarafından onandı. Kaftancıoğlu, aldığı ceza süresi boyunca TCK 53. madde kapsamında siyasi yasaklı da olacak. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada da, Türk Ceza Kanunu’ndaki 53. maddenin uygulanması istenmişti. Söz konusu gelişmenin ardından “TCK 53. madde nedir?” sorularına yanıt aranmaya başlandı. Peki, Siyasi yasak nedir, siyasi yasaklı ne demek? TCK 53. madde nedir, hangi yasakları içeriyor? İşte Siyasi yasak cezası TCK 53. Madde…

Siyasi yasak nedir, siyasi yasaklı ne demek? TCK 53. madde nedir, hangi yasakları içeriyor? Siyasi yasak cezası TCK 53. madde!

Yargıtay'ın CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkındaki 3 ceza kararını onaması ve siyasi yasak getirmesinin ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için de benzer bir talebin olduğu iddia edildi.

TCK 53. MADDE NEDİR?

‘Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma’

Madde 53-(1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;
a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,
b) Seçme ve seçilme ehliyetinden (…)
c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,
d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,
e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.

Haberin Devamı

SİYASİ YASAK NEDİR, SİYASİ YASAKLI NE DEMEK?

Mevzuatta yer alan ''Siyasi partiler bu kişileri hiçbir suretle seçimlerde aday gösteremezler” düzenlemesi uyarınca, siyaset yasağı konulan kişiler, hiçbir partiye üye olamıyor.

Siyaset yasağı konulan kişiler bağımsız olarak hem genel hem de yerel seçimlere girebiliyor.