Gazete Vatan Logo

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği ile ilgili son dakika açıklaması! Bakan Çavuşoğlu: Somut adımlar atılmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ile ortak basın toplantısı düzenlendi. Finlandiya ve İsveç NATO üyelikleriyle ilgili net konuşan Çavuşoğlu, 'Bu iki ülke (Finlandiya ve İsveç) NATO üyeliği konusunda ortaya koyduğumuz tavrın gerekçelerini herkes biliyor. NATO müttefiklerimiz de biliyor' dedi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği ile ilgili son dakika açıklaması! Bakan Çavuşoğlu: Somut adımlar atılmalı

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvurularına ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Avrupa ülkelerinde PKK/YPG'nin terör örgütünün paçavralarıyla gösterilerini artırmasının tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Sanırım onlar da bu iki ülkenin NATO'ya üye olmasına karşılar. Bunun kimin arkasında kim varsa. Fakat sonuçta bizim bu iki ülkenin NATO üyeliği konusunda ortaya koyduğumuz tavrın gerekçelerini herkes biliyor. NATO müttefiklerimiz de biliyor, Berlin'de ne kadar açık bir şekilde bunu tüm müttefiklerimizle paylaştığımızı Wopke'de görmüş oldu." dedi.

Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması, daha sonra bizim tüm platformlarda bunu gerekçeleriyle açıklamamız ve tüm delilleriyle de ortaya koymamız, teröre verdikleri desteği.... Sonuçta iki ülkenin heyetleri geldi. Yazılı bir şekilde hem endişelerimizi hem beklentilerimizi karşıladık. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in Kabine Şefi buradaydı salı günü. O gün o toplantıda da arkadaşlarımız yine kendilerine Türkiye'nin düşüncelerini beklentilerini anlattılar." açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİN MEŞRU OLDUĞUNU HERKES KABUL EDİYOR"

Çavuşoğlu sözlerini şöyle tamamladı; Biz bir taraftan kararlılığımızı bu konuda sürdürürken diğer taraftan diyalog ve müzakereleri de sürdürüyoruz. Bu konuyu da bugün ele aldık ve bu gelişmeler hakkında Wopke de bilgi verdim. Aslında Türkiye'nin endişelerinin meşru olduğunu herkes kabul ediyor. Bu endişelerin karşılanması gerektiğini de söylüyor. İşte bu endişelerin karşılanması konusunda da somut adımların da atılması lazım.

Önümüzdeki süreçte NATO Genel Sekreterinin Dışişleri Bakanları olarak, NATO Genel Sekreteri artı 3 Bakan olarak bizleri davet etme fikri vardı. Biz öncelikle bu iki ülkenin bizim verdiğimiz yazılı belgeye dönüşünü görmek istiyoruz. Ondan sonraki görüşmeler daha sonuç odaklı olacaktır diye düşünüyorum.