Gazete Vatan Logo

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan sert tepki: 'Bayrağımıza uzanan eller kırılır!'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye'de gerçekleştirilen provokasyona sert tepki gösterdi, "Bayrağımıza el uzatanların elleri kırılır." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan sert tepki: 'Bayrağımıza uzanan eller kırılır!'

Bakan Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle;

"İkili ticaret hacmimiz yaklaşık yüzde 50 arttı. Ticaret ile beraber yatırımların artmasını da teşvik ediyoruz. Hedeflerimize emin adımlarla yaklaşıyoruz. Turizm, kültür ve eğitim gibi alanlarda işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Letonyalıların tatil için bir numaralı tercihi Türkiye ve benim memleketim Alanya. Geçen yıla göre ciddi bir artış var.

Görüşmemizde güvenlik konusundaki işbirliğimizi konuştuk. Letonya ile NATO çerçevesindeki işbirliğimiz sürüyor. Buna değer veriyoruz. Milli Savunma Bakanlığımız NATO'nun doğu kanadındaki katkılarını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. İşbirliğimizi güçlendireceğiz.

TAHIL ANLAŞMASI SORUNSUZ DEVAM EDİYOR

Küresel gelişmeleri ele aldık. Ukrayna savaşı ile ilgili son gelişmeleri ele aldık. Ateşkesin sağlanması için sarf ettiğimiz çabalar konusunda bilgi verdik. Tahıl ihracatı için imzalanan anlaşma sorunsuz devam ediyor. Çabalarımızı sürdüreceğiz.

Letonya Türkiye'nin AB ilişkilerine her zaman katkı sağlamıştır. Zor gülerde Türkiye'nin kıymeti anlaşılıyor ancak zor günler geçtikten sonra AB'li dostlarımız bunu unutabiliyor.

Haberin Devamı

Ermenistan ile normalleşme, Suriye'deki durum gibi konuları çalışma yemeğinde değerlendireceğiz. Mevkidaşıma bir kez daha hoş geldinizdiyorum."

TÜRKİYE'NİN OYNADIĞI ROLÜ TAKTİRLE KARŞILIYORUZ

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ise Türkiye'nin Ukrayna krizinde oynadığı rolü taktirle karşıladıklarını açıkladı. ve şunları söyledi;

Avrupa topraklarında yaşanan olaylar kesinlikle kabul edilebilir değil. Ukrayna'nın egemenliğini savunuyoruz. Ukrayna'ya mülteci, askeri, mali gibi alanlarda her türlü desteği sunmaya hazırız. Rus vatandaşlarına Shcengen kısıtlaması uygulanması gerekiyor.

NATO'nun Baltık devletlerinde varlığının artırılması, Rus tehdidi bakımından çok önemliydi. Uluslararası kuruluşlar nezdinde ortak bir tavır almamız çok önemli. Türk mevkidaşımla son gelişmeleri paylaştık. Görüşlerine çok önem veriyorum. NATO müttefikleri olarak birlikte bir duruş sergilememiz çok önemli.

Haberin Devamı

SORU- CEVAP : TÜRK BAYRAĞININ YAKILMASI VE BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI

Bakan Çavuşoğlu: Suriye içindeki bazı provokatörler değil Türkiye içindeki bazı kesimler de bizim sözlerimizi çarptırdı. Oysa ki bunlar bizim ilk kez söylediğimiz sözler değil.

2015 yılında BM'nin aldığı karar, Suriye'deki taraflar arasında BM kolaylaştırıcılığında bir geçiş sürecinin başlaması. Adil şeffaf bir seçimin gerçekleştirilmesi. Bu gerçek oldu mu, olmadı. Bunun olmamasının sebebi rejimin ayak diremesi: Rejim siyasi değil askeri çözüme inanıyor.

Suriye'nin toprak bütünlüğünü önemsiyoruz. Muhalefetin müzakere heyeti kurmasının amacı neydi, bu geçiş sürecinin rejim ile müzakere edilmesi.

Rejim ve muhalefeti ilk kez bir araya getirmiyoruz. Biz buna ciddi katkılar sağlıyoruz. Çünkü muhalefet bize güveniyor asla yarıda bırakmadık. Bayrağımıza uzanan eller kırılır. Bu provokasyonu kimlerin yaptığını biliyoruz.

Sayın Bahçeli'ye teşekkür ediyoruz. Suriye'de bizi de tehdit eden bir terör örgütü var. Biz her zaman söylediğimizi söyledik. Bunu kim nasıl yorumlarsa.

Haberin Devamı

Bizim görüşmemiz ayaküstü oldu, Suriye'de kalıcı barışın olması için anayasa platformu dahilgerekli adımlarına atılması gerektiğini vurguladık.