Gazete Vatan Logo

Sınıra ‘kolordu’ kurulacak

Sınıra ‘kolordu’ kurulacak

Genelkurmay’da yürütülen çalışmaya göre Suriye ve Irak sınırındaki güvenliğin daha etkin yürütülebilmesi

için sınırda görev yapacak tüm birlikler yeni kurulacak Sınır Güvenlik Kolordu Komutanlığı’na bağlanacak.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel geçen günlerde 317 sınır karakolunun tek bir komutanlık çatısı altında birleşeceğini açıkladı. VATAN’ın edindiği bilgilere göre Genelkurmay Başkanlığı tarafından yürütülen konsept çalışmaya göre Türkiye’nin sınır güvenliği için yeni bir kolordu komutanlığı kurulması planlanıyor.
2017’de hayata geçecek
Özellikle 6’ıncı ve 7’inci Kolordu bölgesinde bulunan 1295 km’lik Suriye ve Irak sınırındaki güvenliğin daha etkin yürütülebilmesi için böyle bir planlama yapılıyor. Yeni komutanlık hudut ihlallerini asgari seviyeye indirmek, hudut güvenliğini etkin ve caydırıcı bir şekilde yerine getirmek, teknoloji-yoğun sistemler kullanarak personel ve birlik tasarrufu sağlamak amacıyla oluşturulacak. Adı belli olmamasına rağmen ‘Sınır Güvenlik Kolordu Komutanlığı’ olarak anılan yeni komutanlığın Diyarbakır Yenişehir’de konuşlu 7’inci Kolordu karargahına yakın bir bölgeye kurulması planlanıyor. TSK’nın orta vade planlaması içinde yer alan komutanlığın kuruluşunun 2016’nın sonu ya da 2017 yılı içinde göreve başlaması bekleniyor. Sınır Güvenlik Kolordu Komutanlığı bölgedeki diğer birlikler gibi 2’inci Ordu’ya değil doğrudan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak görev yapacak.
Kalekol inşaatları devam ediyor
Bu kapsamda Türkiye sınırlarında görev yapan 317 karakol, 2013 ve 2014’te Irak sınırı için kurulan iki hudut özel harekât komando taburu ile bu yıl kurulacak özel harekat komanda taburu, Suriye sınırı için kurulan Akçakale’de kurulan hudut taburu ve yeni kurulacak birlikler Sınır Güvenlik Kolordu Komutanlığı’na bağlanacak. TOKİ’yle yapılan protokoller kapsamında toplam 120 karakol inşaatı planlanmıştı. ‘Kalekol’ olarak anılan bu tesislerden 56’sının inşaatı tamamlandı. 30 kalekolun inşaatı devam ederken, 34 kalekol için projelendirme ve ihale çalışmaları yapılıyor.

Haberin Devamı