Gazete Vatan Logo

Şile’ye ‘Sünger Bob’ kalesi

Restorasyonu yarıda kalan Şile’deki 2 bin yıllık “Ocaklı Ada Kalesi”nin yeni hali çizgi karakter ‘Sünger Bob’a benzetildi. Restorasyonu üstlenen müteahhit, projenin dışına çıkmadık derken Kültür ve Turizm Bakanlığı inceleme başlattı.

Şile’ye ‘Sünger Bob’ kalesi

Şile’de Cenevizliler tarafından yapılan 2 bin yıllık Ocaklı Ada Kalesi’nin yeni hali tartışma yarattı. Gözetleme amacıyla Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından kullanılan kale, sosyal medyada ünlü çizgi karakter ‘Sünger Bob’ ve Lego’ya benzetildi. Beyaz kireç taşından, 4 katlı ve 12 metre yüksekliğinde yapılan kale için Kültür ve Turizm Bakanlığı inceleme başlattı. İstanbul 6 Numaralı Koruma Kurulu ile İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü uzmanlarından oluşan heyet kaleyi inceleyecek.

2012’de Şile Belediyesi tarafından ihaleye çıkarılan Ocaklı Ada Kalesi’ni yenilemesini 5 milyon 350 bin liraya Bekiroğlu aldı.

Koruma Kurulu onayladı

Kalenin projesini İBB iştiraki BİMTAŞ çizdi. Projenin rölöve ve restitüsyon projeleri Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nce hazırlandı. Proje, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanınca çalışma başladı. Onarım maliyetinin yüzde 80’i İl Özel İdaresi, yüzde 20’si ise Şile Belediyesi tarafından karşılanacaktı. Ayrıca kaleye çatı, ulaşım için köprü ve merdiven de onaylandı. Ancak özel idarelerin kapanmasıyla ekonomik sıkıntı nedeniyle restorasyon yarıda kaldı.

Haberin Devamı

Bilim Kurulu gözetiminde

Bekiroğlu sahibi Ali Yıldız, VATAN’a konuştu: “Koruma Kurulu uygulamanın akademisyenlerden oluşacak Bilim Kurulu’nun gözetiminde yapılmasına karar verildi. Biz İTÜ’den mimar Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, İstanbul Üniversitesi’nden sanat tarihçisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu ve arkeolog Doç. Dr. Şevket Dönmez’den oluşan Bilim Kurulu denetiminde çalıştık. Proje dışı tek bir çivi dahi çakmadık. Fotoğraflarda kalenin tümleme yapılan kısmını görüyorsunuz. Arka taraflarda neredeyse hiç müdahale yok. Ön tarafta aşırı bir yıkılma olduğu için ya çelik donatıyla sağlamlaştırılacak ya da tümleme yapılacaktı. Koruma Kurulu tümleme yapılmasına karar verdi. Tümleme için kullanılan taşlar, Mimar Sinan Üniversitesi laboratuarlarında incelendi ve o bölgedeki en benzer taşlar kullanıldı.”

‘Taş yeni, ondan benzemiyor’

Bilim Kurulu’nda yer alan Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, restorasyonda onaylanan Kandıra taşının kullanıldığını belirterek, “Taşın ocaktan yeni çıkmış olması nedeniyle yüzyıllardır yerinde olan taşlardan farklı bir izlenim bırakmaktadır. Mevcut taş yüzeyleri yosun ve liken benzeri organizmalarla kaplıdır. Ocaktan yeni çıkarılmış bir taşın mevcut taşlara uyum sağlaması uzun zaman gerektirecektir” dedi.

Haberin Devamı

Proje tamamlandığında kule vatandaşların ziyaretine açılacak.