Gazete Vatan Logo

Seçilemeyenlere 6.8 milyon TL ödeme

Seçilemeyenlere 6.8 milyon TL ödeme

1 Kasım seçimleriyle yenilenen Meclis’te dört partiden listeye konulmayan ya da aday olup seçilemeyen toplam 134 milletvekili parlamento dışı kaldı.

Ancak mevzuat uyarınca bu vekillerin hesaplarına 15 Ekim itibarıyla vekillik yapmayacakları dönemi de kapsayan 3 aylık ödenek ve yollukları karşılığı 51’er bin lira 15 Ekim itibarıyla yattı. Buna göre parlamento dışı kalan bu vekiller 15 Ekim’den seçimlerin yapıldığı 1 Kasım’a kadar süren 15 günlük süre için 3 aylık maaşlarını tam almış oldu. 15 gün vekillik karşılığı 3 aylık maaş alan vekillerin bütçeye maliyeti 6.8 milyon TL’yi bulurken, aday olup seçilemeyen eski Merkez Bankası Başkanı MHP’li Durmuş Yılmaz’dan sürpriz bir çıkış geldi. Yılmaz, maaşının sadece vekillik titrinin sürdüğü 15 Ekim-1 Kasım arası dönemini hak ettiğini belirterek, kalan bölümünü iade edeceğini açıkladı.

CHP’nin aday listesinde yer alamayan Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker de, 3 aylık maaşını öğrencilere burs olarak dağıtacağını ilan etmişti. Yılmaz ve Şeker’in bu tavrı üzerine gözler diğer vekillerin nasıl bir tutum sergileyeceğine çevrildi. Listede yeniden seçilemeyen 7 CHP’li, 24 HDP’li, 42 MHP’li ve 61 Ak Partili vekil bulunuyor. TBMM yetkilileri ise konuya ilişkin Milliyet’e, “Arzu eden milletvekillerimizin iade imkanı bulunuyor. TBMM Strateji Daire Başkanlığı’na ‘yatırılan tutarın Hazine’ye irat kaydedilmesi için gereğinin yapılması’ şeklinde bir dilekçe vermeleri halinde, iade ettikleri tutar Hazine’ye irat kaydedilir” bilgisini verdi. TBMM yetkilileri, geçmişte benzer örneklerin yaşandığını söylediler.

Haberin Devamı

Zaten herkes harcadı

Eski MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık da, “Durmuş Bey’in kararıdır saygı duyarım. Ama bu kanunla milletvekillerine verilmiş bir hak. Şu anda Türkiye’nin derdi de bu değil, böyle bakmamak lazım. Kaldı ki 15 Ekim’de yatanı zaten seçim döneminde herkes harcadı. Kimsenin cebinde 5 kuruş kaldığını sanmıyorum. Ama eğer aynı fikirde olursa, herkes iade edelim derse neden olmasın?” diye konuştu. (Milliyet)