Gazete Vatan Logo
Süper Lig Çakır: "Artık VAR’sız futbol olmayacak"

Çakır: "Artık VAR’sız futbol olmayacak"

MHK’NİN kış seminerinde yapılan özel yayında, Cüneyt Çakır, Gündem Spor Özel’de Cem Yılmaz ve Uğur Meleke’nin konuğu oldu.

Çakır: "Artık VAR’sız futbol olmayacak"

Çakır, "hakem kararları eleştiriliyor, bu futbolun güzelliği bile diyebiliriz. Eleştirilerden kendimizi geliştiriyoruz" ifadesini kullandı. VAR sistemine de değinen deneyimli hakem, "VAR, futbolda adaleti sağlamak için geldi" dedi. Artık VAR’sız futbol olmayacak ifadesini kullanan Cüneyt Çakır, Şampiyonlar Ligi de bu sistemi kabul etti açıklamasında bulundu.

Roberto Rossetti’nin UEFA HAKEM Kurulu Başkanlığına gelmesinin VAR sisteminin yayılmasını hızlandırdığını belirten Çakır, bu sistem UEFA’yı da ikna etti dedi.

Çakır, VAR’ın öncesinde sürekli hazırlıklar yapıldığını ve eğitimlerin hala devam ettiğini de sözlerine ekledi.

VAR’ın futbol içindeki etkisine değinen Cüneyt Çakır, "VAR’a o kadar çok alıştık ki; izlemeyi en çok sevdiğim Premier Lig bile garip geliyor" değerlendirmesinde bulundu. Avrupa’nın önde gelen liglerinde VAR’ın olduğunu hatırlatan Çakır, bu konuda öncü ülke olunduğunu ve bunu sağlayan Türkiye Futbol Federasyonu yönetimine vizyonları nedeniyle teşekkür ettiğini ekledi.

Cüneyt Çakır ‘’Var izlemeleri uzun mu sürüyor?’’ sorusuna "en önemli olan, doğru kararı vermektir. Geçen zamanı da daha aza indirmek için bu tarz seminerlerde bunun dersini alıyoruz" cevabını verdi. Dünyada da VAR incelemelerinin bazı pozisyonlarda uzun zaman aldığını belirten Çakır, "tüm dünya bu sistemin başında. Maç yönettikçe; bu süreler daha da azalacaktır" dedi.

Haberin Devamı

VAR’da pozisyon protokollerinin her yerde aynı uygulandığını belirten Cüneyt Çakır, "atak başlangıcında bir ihlal varsa; VAR hakemi o pozisyonu hakeme söylüyor ve hakem de ofsayt kararları haricinde kararlarını veriyor" ifadesinde bulundu.

VAR sisteminin çok yeni olduğunu belirten deneyimli hakem, ileride önerileri değerlendirerek, futbolu ileri götürecek yenilenmeler yapılabilir yorumunu yaptı.

Kasım’da yapılacak olan toplantıda elle oynama ve temdit penaltısı pozisyonlarının değerlendirilmesinde bir değişiklik olabileceğini belirten Çakır, bunlar toplantıda tartışılacak dedi.

Türkiye’de gol teknolojisinin kullanabilme durumu sorusuna, "bir futbolsever olarak bu teknoloji gelirse; memnun olurum ama kararı yöneticilerimiz verecektir" cevabını verdi.

Haberin Devamı

Ofsayt kararlarına VAR protokollerinde oyuna mutlaka devam edin, pozisyon bitiminde değerlendirme yapılır ifadesi olduğunu belirten Çakır, yardımcı hakem bayrağını kaldırsa bile orta hakem pozisyona devam etmeli kararı olduğunu söyledi.