Menopoza girenlere cinsel sağlık rehberi

Menopoz sonrası cinsel hayatın sonlandığını düşünen birçok kadın var. Bu yanlış! Eğer menopoz sonrasında aktif bir cinsel hayata sahip olmak istiyorsanız önerilerimize kulak verin.

Menopoz genelde 45-50 yaşlarında oluşuyor. Bundan önce adet kanamalarının düzensiz olduğu menopoz öncesi perimenopoz bir dönem de var. Hormon seviyeleri değişmeye başladığı bu dönemde menopozun ilk belirtileri de başlar.
¦ Menopozda hormon değişimleri, cinsel bölgeyi destekleyen damar ve sinir yapısında yavaşlama yaşanıyor. Bu süreç cinsel fonksiyonlarda da değişim yaratıyor. İsteksizlik, uyarılma güçlüğü, kuruluk ve orgazm sorunu başlayabiliyor.
¦ Menopozda kilo artışı, terleme, sıcak basması, sinirlilik, uyku sorunları gibi şikayetler oluşuyor. Bu belirtiler cinsel hayatı da olumsuz etkiliyor. Özellikle cinsel isteksizlik sık görülen bir şikayet. Bu belirtilerin rahatlaması için hekiminizle konuşup hormon tedavileri hakkında fikir alabilirsiniz.
¦ Östrojen kaybına bağlı atrofik vajinit yani vajinal kuruluk menopoz sonrası cinsellikte ağrı yaratıyor ve enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. Hekiminizle tedavi konusunda mutlaka görüşün.
¦ Menopoz şikayetlerine ve bu dönemde oluşacak cinsel sorunlara karşı soya gibi destekleri doktorunuzun önerisi ve kontrolüyle kullanabilirsiniz. Soya sütü, proteini ve tofu bitkisel östrojenlerden oldukça zengindir.
¦ Meditasyon-yoga, rahatlama ve nefes egzersizleri gibi yöntemler de menopoza bağlı sıkıntıların hafifletilmesine ve cinsel konsantrasyonun artmasına yardımcı oluyor.
¦ Menopozda sigara içen kadınların neredeyse yüzde 70 daha fazla sıcak basması ve terleme şikayeti yaşıyor.
¦ Menopoz sonrası yüksek tansiyon-şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve tiroit hastalıkları görülebiliyor. Sağlık sorunları, hormon dengesizliği yaratarak, ağrıya yol açarak veya cinsel bölgeye giden kan akışını engelleyerek cinsel problemlere neden olabiliyor. Altta yatan hastalıkların tedavisi cinsel fonksiyonları da olumlu etkiliyor.
¦ Menopoz sonrası diğer sağlık sorunlarınız için kullanacağınız ilaçların (örneğin antidepresanlar, tansiyon ilaçları, beta blokerler gibi) cinsel yan etkileri olabilir. Kullandığınız ilaçların böyle bir yan etkisi olup olmadığını hekiminize danışabilirsiniz.
Orgazm biraz gecikebilir
¦ Metabolizmanız bu dönemde yavaşlayacağı için sağlıklı seçimler ve kalori kontrollü bir beslenme planı uygulayın, düzenli (her gün 45-60 dakika) egzersiz yapın. Gerekirse uzmanla çalışın. Vücut imajınızdan memnun olmanız eşinizin yanında kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
¦ Menopozda vajinayı çevreleyen pelvik kaslar zayıflayabilir. Bu durumda uyarılma ve orgazm gecikebilir, idrar kaçırma gibi problemler oluşabilir. Pelvik kasları güçlendiren egzersizlerle cinsel bölgeye giden kan akışı arttırılabilir ve uyarılmayı kuvvetlendirebilirsiniz.
¦ Her kadının vücudunda oluşan ve hormon, sinir, damar ile kas yapısını ilgilendiren fizyolojik değişimler cinsel hayatınızın sonlandığı anlamına gelmez. Ancak cinsel rutininizde farklı teknikler gerekebilir. Örneğin daha uzun bir önsevişme, yavaş dokunuşlar ve aceleci olmayan bir cinsellik ile sekse daha kolay hazırlanabilirsiniz.
¦ “Artık anneanne oldum”, “Bizden geçti”, “Bu saatten sonra bize yakışmaz” gibi şehir efsanelerine kulak asmayın. Bu tip inanışlar cinsel motivasyonunuzu düşürür.
¦ Eşinizde cinsel isteksizlik veya boşalma süresinde değişimler varsa altta yatan neden testosteron eksikliği olabilir. Bu durumda eşinizle konuşun.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR