Gazete Vatan Logo

Öz oğluna hapis istiyor!

14 yaşındaki çocuk hapis cezasıyla yargılanıyor... İşte uzman görüşleri.

Anne Ayşe Gül Altay, oğlu M.Z.Ö.’ye hakaret davası açmak istedi, reddedildi. Altay karara itiraz etti. Oğlu altı yıl hapisle yargılanıyor.

AAntalya’da yaşayan Ayşe Gül Atay, ilk eşinden boşanınca 14 yaşındaki oğlu M.Z.Ö.’nün velayeti kendisine verildi. Genç kadın daha sonra Antalya’nın merkez Kepez Belediyesi’nin eski başkanı MHP’li Mehmet Atay’la evlendi. Genç kadın, bir süre sonra oğlu M.Z.Ö.’yü kendisine ’Sen anne değilsin, o... kadın’ diyerek hakaret ettiği iddiasıyla savcılığa şikayet etti.

Takipsizlik kararı

Geçen yılki şikayeti değerlendiren savcılık o zaman 13 yaşında olan çocuk hakkında takipsizlik kararı verdi. Anne Ayşe Gül Atay ise savcının kararına itiraz ederek, oğlunun cezalandırılmasını istedi.

İtiraz üzerine M.Z.Ö. hakkında ’hakaret’ ve ’tehdit’ suçlamalarıyla 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşmasında söz alan Ayşe Gül Atay, oğlu M.Z.Ö.’nün 2008’den bu yana babasının yanında kaldığını belirterek şunları anlattı: “Olaydan bir kaç gün önce eve geldi ve ’Ben sizde kalacağım. Bana bakmak zorundasınız. Televizyonu kırsam kimse bana ceza veremez’ dedi. Olay günü eline yemek tabağını alıp, bağırdı. Mehmet Bey odaya girince tabağı yere fırlattı, kırdı.”

Mehmet Atay ise eşinin çocukları için nafaka aldığını belirterek bunun için M.Z.Ö.’nün kendisine “Şerefsiz adam, benim paramı mı yiyeceksin” dediğini ileri sürdü.

Psikoloğa gönderildi

Mahkeme M.Z.Ö.’nün psikolojisinin bozulup bozulmadığının belirlenmesi için psikologa gönderilmesine karar verdi.



‘Üvey babam beni evden attı’

Sanık sandalyesinde oturan 14 yaşındaki M.Z.Ö., annesiyle üvey babasının suçlamalarını reddetti:

“Ben babamın yanında kalıyordum. Annem benim, ve kız kardeşimin nafakasını ödemediği iddiasıyla babamı dava etti. Annem ’Oğlanı polis zoruyla senden alacağım’ deyince evine gittim ama üvey babam Mehmet Atay beni evden attı. Eve, polis marifetiyle girmek zorunda kaldım. Bir hafta sonra yeniden kavga alevlendi ve Mehmet Atay bana hitaben, ’Şerefsizin oğlu’ diye bağırıp, vurmak için elini kaldırdı. Elimde tabaklar vardı. Kendimi korumak için elimi kaldırınca tabak düştü.”

UZMAN GÖRÜŞÜ:

Yargıya intikal hoş değil


Uzman Pedagog Nilüfer Evgin: “Annenin öncelikle anlayışlı bir şekilde oğlunu dinlemesi, neden bu şekilde davrandığını çözmesi gerekiyor. Bir yerlerde bir yanlış anlama var ki, onu oturup birlikte çözümlemeleri gerekiyor. Çocuklar ergenlik dönemlerinde farklı olurlar. Algılamaları ve ifadeleri farklılaşır, özgüvenleri çok fazla artar. Bu nedenle tepkileri çok serttir. Yargıya intikali hiç uygun olmamış.”

Travma yaşıyor olabilir

Uzman Psikolog Alanur Özalp: “Annenin yapması gereken, oğlunu alıp psikoloğa götürmek. Çocuğun kötü sözler söylemesi psikolojik sıkıntıları olduğu anlamına geliyor. Aile de ilişkiler de yıpranmış. Üvey babayla ilgili sorunlar da yaşanıyor. Aile terapisi şeklinde bireyler psikolog desteği alabilir. Ama 14 yaşındaki bir çocuktan şikayetçi olmak hiç cazip değil. Çünkü çocuk ağır bir psikolojik travma yaşıyor olabilir.”

Haberin Devamı