Gazete Vatan Logo

Otomotiv devine 200 milyon Euro'luk kredi!

Otomotiv devine 200 milyon Euro'luk kredi!

Otomotiv sektörünün öncü kuruluşu Tofaş, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (European Bank of Reconstruction and Development - EBRD) ile 200 milyon Euro’luk yeni bir kredi anlaşmasına imza attı. Kredi anlaşmasının gerçekleşmesinde Tofaş’ın eğitim alanında gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleri, insan kaynakları politikası ve Ar-Ge yatırımı hedefleri etkili oldu. HSBC ve Bank of America Merrill Lynch ise sendikasyona katılan iki banka oldular.

Tofaş ve EBRD arasında 22 Ekim 2015 tarihinde atılan imzalarla gerçekleşen kredi anlaşması çerçevesinde sağlanan 2022 vadeli 200 milyon Euro’luk kredi, şirketin hatchback ve station wagon segmentlerindeki otomobil yatırımlarının sabit kıymet ve Ar-Ge harcamaları için kullanılacak. Söz konusu kredi, önemli bir dönüşümün gerçekleştirilmesine imkân sağlarken 700 bin aracın üretimine de kaynak oluşturacak. Öte yandan, bu kredi anlaşmasının yeni işe alımlarına vesile olmasının yanı sıra, Tofaş’ın sosyal sorumluluk projelerindeki varlığını artırması hedefleniyor. Tofaş yeni kredi anlaşmasıyla, Türkiye’de üreticilerden tedarikçilere, araştırma merkezlerinden mesleki eğitim okullarına açılan geniş bir kesimi kapsayan yenilikçi bir ekosistemin oluşturulmasıyla, bilgi ekonomisine katılımı da teşvik edecek. İki yeni model için Ar-Ge yatırımlarına devam Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Yenileşimi, ürün ve hizmetlerimiz, iş süreçlerimiz ve iş yapış şekillerimizle ve organizasyon çözümleriyle bir bütün olarak algılıyoruz. Tofaş’ın istihdam politikasını toplumsal gerçekler ve ihtiyaçlar çerçevesinde yeniden şekillendiriyoruz. Bu konuda dünyanın farklı ülkelerinde yürütülen çalışmaları destekleyen EBRD ile hem danışmanlık hem de finans bazlı bir işbirliğine imza attık. Yeni kredi anlaşmasıyla birlikte Ar-Ge çalışmalarımıza da hız kazandıracağız. 2014 yılı sonunda Doblò’yu ABD ve Kanada pazarına hazırlamış, Avrupa için yenilenmesini sağlamıştık. Yeni kompakt sedan otomobil projemiz Egea’yı da İstanbul Autoshow’da dünyaya tanıttık. 2015 yılında yeni sedan modelimizin pazara sunum hazırlıkları sürerken, bir yandan da Egea Projesi’nin diğer ürünleri olan ve ağırlıklı olarak ihraç pazarlarına sunmak için hazırlandığımız hatchback ve station wagon otomobillerimizin geliştirilmesine ve Fiorino modelimizin yenilenmesine odaklanmış durumdayız” şeklinde konuştu.

EBRD Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet ise inovasyonun otomotiv endüstrisinin itici gücü olduğunu belirterek, “Global pazarda rekabetçi kalmak ve katma değerli ürünler imal etmek amacıyla Ar-Ge yatırımlarının yanı sıra kaliteli iş gücünün gelişmesine de yatırım yapan Tofaş’ı desteklemekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’deki en büyük istihdam kaynaklarından birisi olan otomotiv endüstrisi Türk ekonomisinin pozitif dönüşümüne öncülük edebilecek ve böylelikle ülke ekonomisinin dünya ölçeğinde daha katılımcı ve daha rekabetçi bir konuma ulaşmasına destek sağlayabilecek önemli bir noktada durmaktadır. EBRD bu hedefe yönelik Tofaş ile beraber çalışmaktan gurur duymaktadır.” EBRD otomotiv endüstrisinde Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika gibi bölgeler başta olmak üzere farklı alanlarda çalışmış deneyimli bir yatırımcıdır. Türkiye’de ise Tofaş gibi yenilikçi firmalarda araştırma ve geliştirme çalışmalarına destek vererek Türkiye otomotiv sektörünü daha rekabetçi bir hale getirmeyi ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Haberin Devamı

Haberin Devamı