Gazete Vatan Logo

Ortadoğu kaynar kazan!

İsrail Sudan’ı vurdu İran’a gözdağı verdi

Ortadoğu kaynar kazan!

İsrail, Sudan’ın başkenti Hartum’da bir silah fabrikasını vurdu. Tesiste İran için füze üretildiği öne sürüldü. Ancak asıl önemli nokta uçuş mesafesiydi. İsrail, İran’ın nükleer tesislerinden çok daha uzak bir noktayı başarıyla vurarak, Tahran’a mesaj yollamış oldu

İran’ın nükleer programını kendisi için en büyük tehdit olarak kabul eden İsrail uzun süredir Tahran’ın nükleer tesislerini vurmak için fırsat kolluyordu. Hatta böyle bir saldırıya bugüne kadar karşı çıkan Washington’ı zorla yanına çekmek için 6 Kasım’daki başkanlık seçimlerinden önce tek başına böyle bir harekata girişeceğini düşünenlerin sayısı da az değildi. Ancak İsrail, İran’ı değil bölgedeki en önemli müttefiklerinden birini hedef alarak, Tahran’a gözdağı vermeyi seçti. Afrika’nın doğusundaki Sudan, İran için silah üretimi açısından büyük önem taşıyordu. İran’ın en önemli silahlarından karadan karaya atılan Şahab füzelerinin bir kısmı bu ülkede üretiliyor ve depolanıyordu. Ayrıca Tahran yönetiminin Hamas’a Gazze‘de İsrail’e karşı kullanması için gönderdiği füzelerin geçiş noktası da Sudan’dı...

‘BM’ye gideceğiz’

İsrail de hem İran’a hem de Hamas’a darbe vurmak için bu ülkeyi hedef listesinin ilk sırasına yerleştirdi. Salı gecesi operasyon için düğmeye basıldı ve 4 İsrail uçağı ülkenin güneyindeki Uvda Üssü’nden havalanarak, Sudan’ın başkenti Hartum’da bulunan Yermuk Askeri Fabrikası’nı hedef aldı. Saldırıda 2 kişi öldü. Sudan Enformasyon Bakanı Ahmed Bilal olay yerinde İsrail’e ait füze parçaları bulduklarını belirterek, İsrail’i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayet edeceklerini söyledi. Bombalanan fabrikada sadece konvansiyonel silah üretildiğine işaret eden Bilal, ”İsrail, güçlenen Sudan’dan rahatsız ve savunma gücümüzü kırmak istiyor. İsrail’in büyük ülkeler tarafından sevildiğini bilsek de uluslararası hukuka saygılı olduğumuz için hakkımızı BM’de arayacağız” dedi. Sudanlı muhalifler ise fabrikanın İran Devrim Muhafızları’na ait olduğunu öne sürdü.

‘Biz vurmadık’

İsrail Savunma Bakanlığı Diplomatik Güvenlik Bürosu Başkanı Amos Gilad ise suçlamaları reddederek, ”Fabrikanın İsrail tarafından vurulduğu kesinlikle yalan. Sudan teröre destek sağlıyor. Terörist ve tehlikeli bir devlettir” dedi.

‘Karşılık verebilecek güçteyiz’

Saldırının ardından Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, acil olarak kabineyi topladı. Başkanlık Sarayı önünde toplanan halka seslenen Beşir, “Hiç kimseden korkmuyoruz. Dünyanın hangi ülkesi olursa olsun karşılık verebilecek güçteyiz” diye seslendi. Saldırının ardından Hartum’daki ABD büyükelçiliği de kapatıldı.

Sudanlılar ayaklandı

Hartum’da düzenlenen saldırının ardından başkentte dev bir İsrail karşıtı gösteri düzenlendi. Amerika 1998 yılında El Kaide’ye silah ürettiği gerekçesiyle Hartum’daki Eş Şifa fabrikasını bombalamış, Hartum ise burada sadece ilaç üretildiği ispatlamıştı. İsrail de 2 yıl önce Hamas’a silah nakliyatı yaptığı suçlamasıyla Sudan’a ait bir tır konvoyunu bombalamıştı.

Haberin Devamı