Kozasından çıkan kelebek

Bu metaforu sık duyarsınız; işini layığıyla yapıp yıllar boyunca özverili bir şekilde çalışan ve sonrasında da emeğinin karşılığını alanlar için kullanılır, kozasından çıkan kelebek tanımı. Moda severler içinse Koza, bir genç yetenek yarışması. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen ve 24 yıldır genç moda tasarımcılarının kanatlanmasını sağlayan bu yarışmanın 2016 finali geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. On genç ve yetenekli moda tasarımcısının kıyasıya mücadele ettiği final gecesindeyse kazanan isimler Tuğçe Demiran, Gökhan Yavaş ve Müge Aras oldu.

Kozasından çıkan kelebek

Birincilik ödülünün sahibi olan Tuğçe Demiran’ın tasarımlarında farklı formlar bir araya gelmişti. Kırmızı ve kahverenginin, doğal renklerin üzerinde oyuncu dokunuşlarla işlendiği tasarımlar, izleyenlere koleksiyon ruhunu geçirmeyi başardı.

Final gecesinde ikinciliği elde eden Gökhan Yavaş’ın koleksiyonuysa, kazananlar arasındaki tek erkek koleksiyonu olması açısından önemli. Renkli çizgileri sıkça gördüğümüz koleksiyonun en öne çıkan parçası ise üzerinde işlemeli dudakların yer aldığı sweatshirt. Bu parçayı sadece erkeklerin değil, kadınların da giymek için yarışacağından eminim.

Haberin Devamı

Geceden üçüncülük ödülüyle ayrılan Müge Aras’ın sunduğu koleksiyondaki doğu mistisizmi havasını sevmemek mümkün değil. Beyaz katmanların arasından kendini gösteren desenli parçalar ve kol bölgesindeki işlemeler, bu koleksiyonun öne çıkan yönlerinden.

Bakalım Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması sayesinde Türk moda endüstrisine kazandırılan bu yeni yetenekler kelebek olup uçtuklarında onları nasıl bir yolculuk bekleyecek.

Rihanna’nın gözünden Dior

“Dior tasarım ekibiyle bir gün geçirdim, arşivlere şöyle bir göz attım, yeni materyalleri inceledim ve çizdim, çizdim, çizdim. Sonunda beni mutlu eden bir güneş gözlüğü tasarımına ulaşmıştım.”

Kozasından çıkan kelebek

Bu cümleler, ünlü şarkıcı Rihanna’nın, Dior için hazırladığı güneş gözlüğü koleksiyonunu özetliyor. Her ne kadar kendisi bu iş birliğiyle ilgili çok heyecanlı olsa da dijital dünya aynı fikirde değil gibi. Forumlarda ve sosyal medya üzerinde yapılan bazı yorumlar, bu güneş gözlüklerinin alelade kayak gözlüklerine benzediği yönünde.

Haberin Devamı

Oysa ki Dior, geçtiğimiz yılı güneş gözlüğü konusunda zirvede kapatmıştı. Pek çok ünlünün gözünde gördüğümüz metalik ve ışıltılı güneş gözlükleri, Kerimcan Durmaz gibi sosyal medya fenomenleri tarafından da sıklıkla tercih edilip sosyal medyanın en çok aranan güneş gözlükleri arasına girmişti. Merak ediyorum, bu defa olumsuz yorumlarla başlayan Rihanna macerası nasıl sürecek.

H&M’den KENZO sürprizi

Her sene farklı bir markayı ‘daha ulaşılabilir’ kılmayı başaran iş birliklerine imza atan H&M, KENZO sürprizi ile bizi şaşırttı. Daha önce VERSACE, Maison Martin Margiela ve Balmain gibi iş birlikleriyle ‘yüksek moda’ sayfasında kendisine sıkça yer bulmayı başaran markanın KENZO atağı, benim gibi desen ve renklerle aşk yaşayanları çok mutlu edecek gibi.

Kozasından çıkan kelebek

Henüz koleksiyon hakkında detaylı bilgi olmasa da konuşmalar son sürat devam ediyor. Ünlü moda blogu yazarı Bryanboy, bu iş birliğini heyecan verici bulmayıp “KENZO halihazırda ulaşılabilir bir marka, neden böyle bir iş birliği yapıldı ki?” diye sorgulasa da ben kendisine katılmıyorum. Farklı tasarım disiplinlerinin bir araya gelmesi ve bir artı birin ikiden fazla etmesi iyidir. Gençliği çok iyi kavrayan KENZO’nun bu iş birliği sayesinde çok daha geniş bir kitleye ulaşarak yoluna emin adımlarla devam edeceğinden de eminim.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR