Gazete Vatan Logo

İşte o alan

Emirgan Korusu’nun bitişiğinde yer alan 158 dönümlük araziye AVM değil 3 katı aşmayan tesis yapılacağı açıklandı. Ancak bu kez “Burası yeşil alan, tesis yapılacağına ağaçlandırılsın” tartışması başladı

Emirgan Korusu’nun bitişiğinde bulunan 158 dönümlük araziye gökdelen ve AVM yapılacağı iddiası bölge sakinleri ve çevrecilerin tepkisini çekti. Büyükşehir Belediyesi önceki gün yaptığı açıklamada arazinin Emirgan Korusu’yla ilgisinin bulunmadığı ve korunun imara açılmasının mümkün olmadığını belirtti.

Araziyi Özelleştirme İdaresi’nden geçtiğimiz Mart’ta 1 milyar 5 milyon 522 bin liraya satın alan Emlak Konut GYO ise Boğaz manzaralı araziye 3 katı aşmayan otel, konut, park ve eğitim tesisi yapılacağını açıkladı. Emlak Konut GYO arazi için 3 Mart’ta ihale yapacak.

Emlak Konut GYO’dan yapılan açıklamada “Bahse konu arazi, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı (22 Temmuz 1983) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylı (9 Mayıs 2006) İstinye Turizm Merkezi Uygulama İmar Planı sınırları içerisinde olup, söz konusu planlar, arazinin şirketimiz tarafından satın alınmasından çok önce onaylanmıştır.

Kuruluşumuz tarafından 3 Mart 2015 tarihinde yapılacak olan ihale, hiçbir plan değişikliği yapılmadan tamamen mevcut onaylı planlar çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Mevcut planların öngördüğü gibi arazinin yüzde 53’ü yol, park alanı ve eğitim tesis alanı olarak kullanılmak üzere ayrılacaktır” denildi.

Haberin Devamı

Maksimum 3 kat olacak

Emlak Konut GYO yetkilileri araziye gökdelen ya da AVM yapılmayacağını bölgedeki tüm projeler gibi, turizm ve konut alanı için hazırlanacak projelerin Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onayına sunulacağı ve onay alınmasından sonra inşaata başlanacağı belirtti. Emlak Konut GYO’dan yapılan açıklamada turizm ve konut alanındaki yapılaşmanın ise maksimum 3 katlı olacağı belirtildi. Bölge halkı ise çevrelerinde yeşil alan kalmamasından şikayetçi.

‘Nefes alacak yer kalmadı’

Sarıyer Kent Dayanışması Sözcüsü Emin Turan, “İstanbul’daki hazine arazileri 2002’de TOKİ’ye geçti. Bu araziler zaman zaman projelendirilerek ortaya çıkarılıyor. Burada sosyal konut yapılmayacak. . Emirgan Korusu dışında burada fazla yeşil alan yok. Bu alan ağaçlandırılarak buradaki insanların kullanımında kalmalı. Başka nefes alacak yer yok” dedi.

Haberin Devamı

‘Çocuklar nerede oynayacak’

Araziyi çevreleyen Koru Mahallesi’ne yaşayan vatandaşlar ise yeşil alana otel ve villalar yapılmasını istemiyor. Mahalle sakinleri Ramazan Öztürk (74) ve Asiye Bozkan (70), “40 yıldan fazladır burada yaşıyoruz. Bu arazi Emirgan Korusu’ndan sonra bölgedeki en büyük yeşil alan. Özellikle yazları bütün vatandaşlar burada piknik yapıyor ve çocuklarımız bu alanda oynuyor. Biz arazinin düzenlenerek park yapılmasını istiyoruz” dedi.