Gazete Vatan Logo

İstanbul’da 3 bin Suriyeli dileniyor

İstanbul’da 3 bin Suriyeli dileniyor

İstanbul’daki Suriyeli mülteci sayısı 300 bine yaklaştı. Barınma ve yiyecek sıkıntısı çeken Suriyeliler, karınlarını doyurmak için sokakları mesken tuttu. Ana mekanları lüks semtler, ışıklı vitrin önleri... Mülteci sayısının yüzde 1’i yani 3 bini İstanbul sokaklarında. İşte tablo...

Suriye’de yaşanan iç savaş göç sayısını her geçen gün artırıyor. En çok göç alan ülkelerden biri olan Türkiye’ye BM verilerine göre her gün 1000 ila 2 bin arasında Suriyeli giriş yapıyor ve 12 Mart itibariyle toplam rakam 634 bin mülteci. Bu, pasaportlu giriş yapanların sayısı. Mazlumder ve diğer dernekler gerçek rakamların 1 milyonu çoktan geçtiğini vurguluyor. Mülteci kamplarında yer bulamayanların durumunu ise İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde sokağa çıktığınız anda görmek mümkün. Dilenerek hayatta kalmaya çalışan Suriyeliler, İstanbul’da Nişantaşı’ndan Taksim’e, Bağdat Caddesi’nden Kadıköy’e kalabalık caddelerde nöbet tutuyor. İstanbul’daki zabıta amirlikleri Avrupa yakasında 732, Anadolu yakasında yaklaşık 700 dilenci ailenin tespit ettiklerini söylüyor. Barınma kamplarında yer bulamayanlar gün boyu cadde köşelerinde. Mesela Halep’ten gelen ve Halaskargazi Caddesi’nin Elmadağ tarafında bir köşede 4 ve 15 yaş arasındaki 4 çocuğuyla sabah 09.00’dan akşam 21.00’a kadar oturan Ayşe... “Bir ay oldu geliyorum Türkiye’ye. Kocam, Suriye’de çatışıyor. Ben dört çocukla buradayım, Dolapdere’de bir ev bulduk, kirası 500 TL, işe de almadılar, dilenerek çıkarıyorum” diyor kocasından öğrendiği yarım yamalak bir Türkçe’yle.



‘Halep’te 300 koyunum vardı’

20 gün önce gelinini bombalama sırasında kaybettikten sonra 4 aylık torunlarını da (fotoğraftaki bebek) alıp Halep’ten gelmiş Mahmud Ahmet ve ailesi. Şişli Camisi’nin önünde dileniyorlar, “Gelinim gitti, malım gitti, davarım gitti. Oğlum da yaralı şimdi, 350 TL’ye Dolapdere’de bir depo bulduk, orada kalıyoruz çoluk çocuk. İnsanlar da yardım ediyor sağolsun. Bakın bu 6-7 lira var, bir 10 lira daha gelirse giderim, ekmek, bir iki katık alır giderim. Halep’te 300 adet koyunum vardı, muhalifler bütün koyunları aldı. Biz çok para istemiyoruz, yememiz içmemiz yeter, bir de kirayı toplamaya çalışıyorum burada dilenip. Suriye’de bugün savaş bitse dönerim.“



Kira giderleri 300-500 TL 

Sadece Şişli’den Taksim Meydanı’na kadar ana yol üzerinde çift taraflı olmak üzere günde ortalama 100 dilenci görmek mümkün. İstanbul’daki Suriyeliler yoğunlukla Fatih, Bahçelievler, Şirinevler, Başakşehir, Gaziosmanpaşa, Esenyurt, Küçükçekmece ve Ümraniye’de kalıyor. Bu semtlerde ucuz dükkan ve evlerde iki üç aile birleşerek kalan mültecilerin tuttukları dairelerin ortalama fiyatı 350 ila 500 TL civarında. Ucuz bir ev ya da dükkan bulamayanlar ise özellikle Şirinevler, Örnektepe semtlerinde, parklar ve boş alanlarda çadır kurarak kalıyor, tenekelerde ateş yakarak ısınıyor.



Günde 10/50 TL

Türkiye’de 10 ilde 22 sığınma kampı bulunuyor mülteciler için, ancak özellikle Alevi kökenliler kamplarda barınamamaktan şikayetçi. Dilenen aileler ellerine günde 10 TL ile 50 TL arasında para geçtiğini söylüyor. Halit K. ve ailesi 20 gün önce Halep’ten geldiğini söylüyor, “Orada ölüm var, çok insana işkence yapıyorlar” diyor. Çağlayan’da dilenen Khalid K. Halep’te ayakkabı atölyesi olduğunu, kalan bütün mal varlıklarını gelmek için sattıklarını söylüyor. “Örnektepe’de bir parkta kalıyoruz, çadır kurduk. Barınma kamplarında yer kalmamış zaten Aleviler’i de istemiyorlar” diyor.

Göçmen politikası oluşturulmalı

Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Halim Yılmaz, “Türkiye uzun süredir mültecilerle uğraşan bir ülke bu yüzden artık Avrupa ve Amerika’da olduğu için bir göçmen politikası yürütülmesi gerekiyor. Bu insanları oy deposu olarak görmek yerine Sosyal Göç Bakanlığı oluşturmak ve mülteci sorununu ele almak gerekiyor” diye de ekliyor.

Her gün 1-2 bin mülteci

Türkiye’ye her gün 1000 ila 2 bin arasında Suriyeli mülteci giriş yapıyor. Yine Mazlumder’den Yılmaz, “Gelip barınamayanlar hemen büyük şehirlere geçiyor. İstanbul için rakam

250-300 bin ‘e dayandı” diyor. BM’nin yayınladığı demografik oranlara bakıldığında mültecilerin

yüzde 21,6’sı 18-59 yaş,

yüzde 10,6’sı 9-11 yaş,

yüzde 9.2’si ise 0-4 yaş aralığında.

Haberin Devamı