Teknoloji varsa ‘kaza geliyorum’ diyor

Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımıza sayısız kolaylık girdi. Bu gerçeği inkar etmek mümkün değil ancak teknoloji ile birlikte hayatımızda yeni tehlikeler de ortaya çıkıyor.

TÜİK, her sene yıllık trafik kaza raporlarını açıklıyor. Geçtiğimiz günlerde 2017 yılının kaza istatistikleri açıklandı. 2017 yılında kaza sayısının arttığı ve 7427 kişinin hayatını kaybettiği görülüyor. Hız limitlerini aşmak ölümlü trafik kazalarına neden olan en büyük kusur olarak her zamanki gibi ilk sırada yer alıyor.

Trafik kaza tutanaklarında yeterli veri olmadığı için ülkemize akıllı telefon kullanımı sonucu ortaya çıkan trafik kazalarının istatistiğini çıkarmak mümkün değil. Bu kusura ilişkin veriler diğer sürücü kusurları altında yer alıyor.

Teknoloji varsa ‘kaza geliyorum’ diyor

ABD ve Avrupa ülkelerinde ise akıllı telefon kullanımından kaynaklanan kazaların tespiti için yoğun araştırmalar yapılıyor.

İtalya Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Graziano Delrio, trafik kazalarının yüzde 80’inin direksiyon başında telefon kullanmaktan kaynaklandığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

ABD’de ise her 4 kazadan birinin nedeni olarak direksiyon başında telefon kullanılması olarak gösteriliyor. Kaliforniya başta olmak üzere ABD’nin birçok eyaletinde akıllı telefon kullanımından kaynaklanan kazalar ilk sıraya yükselmiş durumda.

Almanya, Avusturya ve İsviçre’de yapılan Yol Güvenliği Araştırması’nda ise kazaların yüzde 60’ının nedeni olarak akıllı telefonlar gösteriliyor.

Yayalar da risk altında

Yaya olarak yürürken akıllı telefon kullanmak direksiyon başında telefon kullanmak kadar tehlikeli. ABD’de her yıl ortalama 6 bin yayanın motorlu araçların çarpması sonucu hayatını kaybediyor.

Yayaların kimisi mesaj yazarken, kimisi kulağında kulaklık takılı müzik dinlerken kazaya kurban gidiyor. Yayaların karıştığı trafik kazalarında elektronik cihaz kullanımının neden olduğu kazalar üçüncü sıraya yükselmiş durumda.

Araç içindeki gerçek tehlike!

90’lı yıllarda mekanik aksamlı otomobillerdeki en teknolojik sayılabilecek olan cihaz oto teyp idi. Kulağımız radyoda gözümüz yolda trafikteydik. 2000’li yıllarda önce mp3 çalan teyplerle tanıştık yakın zamanda ise akıllı telefonumuza bağlanabilen, navigasyonu ile bize yol gösteren büyük dokunmatik ekranlar hayatımıza girdi.

Haberin Devamı

Artık gözümüz hem yolda hem de araç içi ekranda yol alıyoruz. Akıllı telefonumuza gelen tüm bildirimler ve çağrılar aracımızdaki ekrana düşüyor. Büyük kolaylık gibi görünen bu yeni teknoloji ölümle sonuçlanan trafik kazalarına davetiye çıkarıyor. Üreticiler güvenli sürüş modu ile sürücünün gözünün yolda olmasını sağlamaya çalışsalar da bu konuda pek başarılı olamadıkları görülüyor.

Teknoloji varsa ‘kaza geliyorum’ diyor

CarPlay ve Android Auto biraz daha güvenilir

AAA Foundation for Traffic Safety tarafından yapılan bir araştırmada araç içi eğlence sistemlerinin sürücülerin dikkatini ne kadar dağıttığı incelendi. Farklı markaların 2017 ve 2018 model araçlarında kullandığı araç içi eğlence sistemleri detaylı bir teste tabi tutuldu.

Apple CarPlay ve Google Android Auto ile birlikte OEM üretim 5 araç için eğlence sistemin karşılaştırıldığı araştırma sonucunda CarPlay ve Android Auto’nun daha az dikkat dağıttığı ve sürücüler için daha güvenli olduğu sonucu ortaya çıktı. Ancak yine de araç içi eğlence sistemlerinin yüzde yüz güvenli sürüş sunmadığı vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Sesli asistanlar sürücülerin yolda dikkatini dağıtıyor

Apple Siri, Google Now ve Microsoft Cortana ile sürücüsünden sesli komut alan sistemlerin sürüş güvenliğine olumlu/ olumsuz etkileri araştırıldı. Araştırma sonucunda sesli asistanların, komutları yanlış anladığı için sürücülerin dikkatini yüksek oranda dağıttığı görüldü.

Teknolojiye değil kendinize güvenin

Yüzde yüz güvenli otomobil teknolojisi ile trafik kazaları engellenecek mi bilinmez ama elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonları direksiyon başında kullanmamak en güvenlisi.

DİĞER YENİ YAZILAR