Mutfakların doktoru ZERDEÇAL!

Zerdeçalın köklerinde bulunan etken madde olan kurkumin üzerinde son dönemde yapılan araştırmalar, bitkinin birçok hastalığı önleme ve tedavi etmekte umut kaynağı olduğunu gösterdi.

Altın sarı rengiyle bilinen zerdeçalın sağlığımızın üzerinde ki etkisi de altın değerınde... Hint safranı olarak da bilinen en eski zamanlardan beri Hint ve Çin tıbbında en çok kullanılan bu şifalı köke aslında çok da yabancı değiliz. Mutfaklarımızda kullandığımız köri baharatının içeriğinde yer alıyor.

Mutfakların doktoru ZERDEÇAL

Zerdeçalın köklerinde bulunan etken madde olan kurkumin üzerinde son dönemde yapılan araştırmalar, bitkinin birçok hastalığı önlemede ve tedavi etmekte umut kaynağı olduğunu gösterdi. Zerdeçalın en çok tüketildiği ülkelerden olan Hindistan’da yaşlılarda görülen Alzhemiera yakalanma oranı yüzde 1. Yine kurkuminin anti-inflamatuvar yani yangı giderici etkisi ile osteartrit şikayeti olanların ağrılarında da gözle görülen azalma gözlenmiş ve kilinik araştırmalar bu bulgular üzerine arttırılmış. Arizona Üniversitesi’nin 2006 yılındaki bir çalışmasında zerdeçal kullanılarak semptomların, hemen hemen tamamıyla yok olduğu veya belirgin bir azalma olduğu sonucuna ulaşmışlar.

Haberin Devamı

Zerdeçalın en önemli özelliklerinden biri de tabii ki güçlü bir antioksidant olması.

Hintli araştırmacılar kurkuminin kanser hücrelerini bloke ettiğini ve ümmin sistemi kuvvetlendirdiği bildirmişler. Altın sarısı zerdeçalın kalp krizi riskini azalttığı doğrultusunda 2009-2011 tarihlerinde yapılan araştırmalar sonucunda da umut verici gelişmeler gözlemlenmiş. Zerdeçal birçok kişi için kullanımı güvenli olup ,safra kesesi şikayeti olanlarda hekimlerine danışmadan kullanılmamalı.

KAS AĞRILARINDA

Kas ağrılarında, iltihaplanmalarda, romatoid artritte günde 2 defa 1 er tatlı kaşığı zerdeçalı, yoğurda, bala, çorbalara veya salatalarınıza serperek kullanabilirsiniz.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİN

1 yemek kaşığı kestane balı içerisine 1 çay kaşığı toz zerdeçal, 1çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı polen ilave edilerek karıştırılır, sabah aksam 1 er tatlı kaşığı ölçüsünde kullanılır.

Haberin Devamı

BAĞIRSAK SENDROMU

1 kök zencefil, 1 su bardağı suda kısık ateşte 1-2 taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve içerisine 1 tutam şerbetçi otu ve 1 çay kaşığı tane kimyon ilave edilip ağzı kapalı şekilde 7-8 dakika demlendirilir.

ALZHEMİER’A KARŞI ETKİLİ

Alzhemier’a karşı günde 3 defa 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağının içerisine 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyip aç karnına tüketebilirsiniz.

KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN AÇLIK KÖRELTİCİ

Açlık köreltici baharat karışımı; kilo vermek isteyenlere önerim evinizdeki tuzlukları boşaltıp bu karışım ile doldurmanız. Bağışılık sistemini kuvvetlendiren ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelecek karışımı hayatınızın bir parçası olsun. 1 yemek kaşığı toz zerdeçal, 1 yemek kaşığı toz zencefil, 1 yemek kaşığı toz kişniş, 1 yemek kaşığı toz kimyon, 1 tatlı kaşığı pulbiber, 1/2 çay kaşığı toz tarçın. Arzu ederseniz karışımı 1 yemek kaşığını, 1/2 limon suyu, 1 portakal kabuğu rendesi ve az miktarda saf zeytinyağı ile lezzetli bir salata sosuna çevirebilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR