Gazete Vatan Logo

İşyeri kira tavanında rekor artış

Milyonlarca kişinin beklediği Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Şubat ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamları açıklandı. Enflasyon oranlarının TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte işyerleri için kira artış oranı da belli oldu.

İşyeri kira tavanında rekor artış

Kira artışları, Borçlar Kanunu’na göre, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE), 12 aylık ortalamasına göre belirleniyordu. Ancak hem yükselen enflasyon hem de ev sahiplerinin fahiş artışlarıyla birlikte kira artış oranları oldukça yükselince, yalnızca konutlar için bir düzenlemeye gidildi. 10 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerinde artış, bir önceki yılın kirasının yüzde 25’ini geçemeyecek. Başka bir deyişle konutta kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırıldı.

12 AYLIK ORTALAMA
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün 12 aylık ortalamalara göre enflasyonun yüzde 71.83 olduğunu açıkladı. Eğer yüzde 25 düzenlemesi geçerli olmasaydı, kirada zammın üst sınırı bu rakam olacaktı. Ancak işyeri kiralarında böyle bir tavan sınırlaması yok. Dolayısıyla bu ay kontrat yenileyecek esnaf, açıklanan 12 aylık ortalama enflasyona yani yüzde 71.83’e göre artış yapacak. Bu oran, tavan tutar olacak, mülk sahibiyle pazarlık yapıp altında bir oran belirlemek mümkün. Esnaf işyeri kiralarına da bir tavan getirilmesini talep ediyor.

Haberin Devamı