Farklı bir demokrasi!

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sefer Aycan “Biz ne dersek o olacak, bundan sonra Meclis’te siyaseti MHP yapacaktır” demişti, dün görevden alındı.

Devlet Bahçeli de seçimin hemen arkasından “Biz kilit parti haline geldik” demişti ama demek ki bu ifadeyi sert bulmuş.

Her ne kadar Cumhur İttifakı’nın bundan sonra da başarıyla devam edeceğini vurgulasa da şimdiden sorunlu konular var. Mesela af konusu. Bahçeli seçim öncesi “kader mahkumlarına” af ısrarını sürdürmüş, Ak Parti kabul etmemişti.

Ohal meselesi

Mesela OHAL konusu.

Seçimden sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı “bize göre hala FETÖ tehdidi var, OHAL devam etmeli” dedi. Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise hemen arkasından “OHAL sanırım uzamayacak gibi” dedi.

OHAL, Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerini de, ekonomiyi de çok olumsuz etkiliyor.

Eğer Erdoğan gerçekten OHAL’in kalkmasını istiyorsa, bu konu MHP ile aşması gereken bir sorun olabilir.

Koltuk ve liderler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beklentinin aksine istifa etmedi.

Haberin Devamı

Yine “Önümüzde yerel seçimler var, onun için çalışalım” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun, siyasi etiğe ve topluma saygılı bir siyasetçi olduğunu biliyoruz, bunun aksini söylemek haksızlık olur. Bununla birlikte, 9 kez kaybedilen seçim ve referandumlardan sonra “yerel seçimde başarının nasıl sağlanacağını” açıklamak durumundadır. Kılıçdaroğlu “Koltuk sevdasına tutulanların partimizde yeri yok” diyor. Kendisi bu sözün dışında mı? Muharrem İnce’nin “Benden kurultay isteği gelmeyecek” sözü de şaşırtıcı. Neden? Ana muhalefet partisinin, kendi partisinin oylarının düşmesi onun için sorun değil mi?

MYK toplantısında “bazı partililerden gelen istifa çağrıları” konuşulduğunda MYK üyeleri “Milletvekili listelerinde yer bulamayanların partiyi tartışması doğru değil” demişler.

İYİ Parti’de de lider istifası aynı şekilde yönetim kurulu üyeleri tarafından kabul edilmedi. Diyelim ki İYİ Parti yeni bir partidir, ilk seçim denemesidir. Ancak, lider istifa edecekse karar verir ve eder.

Aksi takdirde, kurultaylarda “kendi seçtiği delegelerin oyuyla” yerinde kalır, başarısız seçimler sonrasında “yönetim kurulu üyelerinin kararıyla” kalır.

Haberin Devamı

Cameron’un istifası

Hemen hatırlayalım, Başbakan David Cameron İngiltere’de yapılan referandumda halk kendisinin savunduğu tezin aksine “Birleşik Krallığın AB’den ayrılması” yönünde tercih yapar yapmaz istifa etmişti. “Halkın kararına saygı duymak gerekir” diyerek… Aynı ülkede eski Başbakan Margaret Thatcher, 11 yıllık başbakanlıktan ve birçok başarıdan sonra, seçim kaybetmediği halde, partisinin güveni zedelendiği için istifa etmişti. Demokrasiyi özümsemiş ülkelerde örnekleri çoktur. O nedenle, kendileri koltuktan ayrılamayan liderlerin “istifasını isteyenler” için koltuk meraklısı veya “milletvekili olamayanlar” benzeri tanımlar yapılması yanlıştır.

Demokrasiye inanıyorsak istifa mekanizması da onun bir parçasıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR