Gazete Vatan Logo

Türksat 5A nedir, kapsama alanı ve özellikleri nelerdir, frekanslar değişecek mi? Türksat 5A ne zaman yayına başlayacak, aktif olacak?

Türksat 5A, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden 8 Ocak tarihinde uzaya fırlatıldı. Dört ay süren yolculuğunun ardından 31 derece doğu yörüngesine oturdu. Bir buçuk aylık test süreci de başarı ile tamamlandı. Peki, Türksat 5 a nedir, ne işe yarar? Türksat 5a ne zaman yayına başlayacak, özellikleri, kapsama alanı ve frekansları hakkında merak edilen her şey…

Türksat 5A nedir, kapsama alanı ve özellikleri nelerdir, frekanslar değişecek mi? Türksat 5A ne zaman yayına başlayacak, aktif olacak?

Ocak ayı başında başarıyla fırlatılan Türksat 5A haberleşme uydusunun yörünge yolculuğu sona erdi. Karaismailoğlu, "4 Mayıs itibarıyla uzaydaki jeosenkron yörüngeye ulaşan, 5 Mayıs'ta yörünge testlerine başlanan Türksat 5A'nın test çalışmaları başarıyla tamamlandı. Uydumuz, 28 Haziran'da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Türksat AŞ'nin Gölbaşı yerleşkesinde düzenlenecek törenle dünyaya hizmet vermeye başlayacak. Haberleşme uydumuz hizmete girdiğinde, Türkiye ile Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta-Batı ve Güney Afrika'nın yanı sıra Akdeniz, Ege ve Karadeniz'i kapsama altına alacak." İfadeleriyle süreç hakkında bilgi verdi. Peki, Türksat 5a nedir, kapsama alanı ve özellikleri nelerdir, frekanslar değişecek mi? Türksat 5a ne zaman yayına başlayacak, aktif olacak?

TÜRKSAT 5A NEDİR?

Türksat 5A, 8 Ocak 2021 tarihinde Türkiye saati ile 05.15'te SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle ABD'deki Cape Canaveral Üssü'nden uzaya gönderilen haberleşme uydusudur.

Kasım 2017'de Türksat A.Ş. ile yapılan sözleşmeye binaen, AIRBUS D&S (Defence and Space) firması tarafından üretilen ve 31° Doğu yörüngesinde hizmet verecek haberleşme uydusudur. Bu uyduyla Türkiye'nin aktif haberleşme uydu sayısı dörde, toplam uydu sayısı yediye çıkacaktır. Söz konusu uydu, Türksat AŞ'ye yörüngede teslim edilecektir. Sözleşme kapsamında TÜRKSAT-5B uydusunun da üretimi ve fırlatılması ile teknoloji transfer eğitim programı da bulunmaktadır.

Haberin Devamı

TÜRKSAT 5 A NE İŞE YARAR, ÖZELLİKLERİ VE KAPSAMA ALANI?

Uydu tamamen 12 kilowatt elektrik güç birimi ile çalışacak Eurostar-3000EOR platformu üstüne kurulmuş, yeni nesil elektrikli itki ssitemine ve 3,5 ton ağırlığa sahiptir. Yörünge yerleşimi olarak 31° Doğu yörüngesi hedeflenmiştir. Uydu 8 Ocak 2021 günü fırlatılmış ve roket tercihi olarak SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketi tercih edilmiştir. Uydunun yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl güvence altına alması bekleniyor. Uydu; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada 1728 MHz kapasiteyle TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.

Haberin Devamı

Uydu adına ayrıca çocuklar için dijital resim sergisi planlanmaktadır.

Türksat 5A'nın elektrikli itki sistemi sayesinde 30 yılı aşkın süreyle TV yayıncılığı ve haberleşme alanlarında hizmet sağlayacak.

TÜRKSAT 5A FREKANSLARI DEĞİŞECEK Mİ?

Frekansların değişip değişmeyeceğine yönelik bilgiler paylaşılacak. Bir değişiklik yapılmazsa Kullanıcılar TV kanallarını izlemeye devam edebilecek.

TÜRKSAT 5A NE ZAMAN YAYINA BAŞLAYACAK, AKTİF OLACAK?

Uydumuz, 28 Haziran'da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Türksat AŞ'nin Gölbaşı yerleşkesinde düzenlenecek törenle dünyaya hizmet vermeye başlayacak.