Gazete Vatan Logo

TGC'den G.Kurmay'a yanıt!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı’nın ard arda yaptığı ve gazetecileri hedef alan açıklamalarının "ifade özgürlüğü" kavramı ile bağdaşmadığını ve şık bir girişim olmadığını açıkladı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Genelkurmay Başkanlığı’nın başta meslektaşlarımız Bekir Coşkun ile Umur Talu olmak üzere yaptığı açıklamaların, bunun yanı sıra da Talu’nun Başkanlığın internet sitesine erişiminin engellenmesinin "ifade özgürlüğü" kavramı ile bağdaşmadığı ve şık olmadığı görüşündeyiz.

Bu tip tutumlar, toplumun haber alma ve bilgiye ulaşma hakkını engelleyen bir yaklaşımı içermektedir. Unutulmamalıdır ki, çağdaş demokrasilerde, başta siyasiler olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlar basın özgürlüğünü en geniş anlamda yorumlamalı ve uygulamalılar.

İç hukukumuzun da bir parçası olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konudaki kararları örnek alınmalıdır.

Bilindiği gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ifade özgürlüğü kavramının sadece olumlu karşılanan veya zararsız olan bilgi ve düşünceleri değil, çoğulculuğun hoşgörünün ve açık fikirliliğin parçası olan rencide, şoke ve rahatsız eden bilgi ve fikirleri de kapsadığını; koruma altına aldığını kesin karara bağlamıştır.

Genelkurmay Başkanlığı’nın yaklaşımını sürdürmemesini bekliyoruz."

Haberin Devamı