Gazete Vatan Logo

Sanal ortamda gerçek soygun

İzmir'de ortaya çıkartılan internet çetesinin yasadışı yollardan girdiği 1 milyon hesaptan milyonlarca YTL'lik vurgun yaptığı ortaya çıktı

Şebekenin Rusya'da bağlantı kurduğu hackerler aracılığıyla virüs içeren mailler gönderip internet şifrelerini belirledikleri kişilerin hesaplarındaki paraları sahte kimliklerle açılan hasaplara arkatararak dolandırıcılık yaptıkları belirlendi. Polisin takibi sırasında telefon dinlemesine takılan şebeke liderinin yaptığı, "Bugün bir ev kopartalım" konuşması da yapılan vurgunun büyüklüğünü ortaya çıkardı. Polisin `Papağan' adını verdiği opesasyonda elegeçirdiği şebekenin 17 zanlısı adliyeye sevk edilirken Rusya'daki hackerlerin ülkeler arasında suçluların iadesi anlaşması olmadığı gerekçesiyle yakalanamadığı da ortaya çıktı.

İzmir'de son aylarda yüzlerce kişinin banka internet hesaplarının kullanılarak dolandırdıklarını söyleyip savcılıklara suç duyurusunda bulunması üzerine polis araştırma başlattı. Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro ekiplerinin sürdürdüğü takip sırasında internet hesaplarını kullanarak yapılan vurgun da ortaya çıkartıldı. Yaklaşık iki ay telefon dinleme, işlem yapılan bilgisayarların IP numaralarının takibi ve paraların aktarıldığı kişilerin kimliklerinin araştırılmasıyla şebekenin işleyişi ortaya çıkarıldı. Şebeke elemanlarının bağlantı kurduğu kişilerin tek tek belirlenmesinin ardından, dün `Papağan' adıyla operasyona başlandı. İzmir, Muğla'nın Fethiye İlçesi'yle Aydın'ın Didim ve Kuşadası ilçelerinde eş zamanlı olarak yapılan baskınlarda şebeke lideri Murat Melik ile yönetici konumundaki Celelattin Uslu, Kurtuluş Çağlayan, Mehmet Cengiz Ekşi, Osman Melik, Turan Melik, Ömer Faruk Melik, Ali Çamur, Volkan ERcan, İlker Keser, Zekeriya Şenkal, Eşref Süzer, Osman Melik, Umut Görmez, Turan Melik, İlhan Melik, Mehmet Serhat Melik, Halit Kaya ve Şaban Kapar yakalandı. Şebekenin 12 adamının da çeşitli tarihlerde gözaltına alındıktan sonra tutuklandıkları ve halen cezaevinde oldukları, şebekeyle ilgisi bulunan 5 kişinin ise arandığı bildirildi.

Zanlıların evlerinde ve işyerlerinde yapılan aramalarda, 45 bin YTL para, 14 bin 550 dolar, 3 dizüstü bilgisayar, 2 bilgisayar, 2 flash bellek, 1 ruhsatsız tabanca, değişik kişiler adına düzenlenmiş sahte nüfus cüzdanları, banka cüzdanları, çeşitli bankalara ait kartlar, kredi kartları, altın bileziklerle 350 gram esrar ele geçirildi. Zanlıların üzerlerinde ele geçirilen çok sayıda cep telefonu ve sim kartlar sayesinde takipden kurtulmak için sürekli yeni numara kullanadıkları da ortaya çıktı.

HACKERLER RUSYA'DA
Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorguları sırasında şebekenin faaliyetide deşifre edildi. Şebeke lideri M.M.'nin Rusya'da bulunan hackerler Leonid Kazantsev, Vitaliy Vyblov ve Dmitriy Vorobyev'le bağlantıya geçtikten sonra bu hackerlerin Türkiye'deki bankalarda hesapları bulunan kişilerin internet adreslerine virüs gönderdikleri belirlendi.

Gönderilen virüsle maillerin kişiler tarafından açılmasıyla da hackerlerin elde ettikleri kişilere ait internet bankası şifrelerini ve kulanıcı adlarını Murat Melik'e özel pragramlar aracılığıyla gönderdiği tespit edildi.

MİLYONLAR HORTUMLANMIŞLAR
Bilgilerini aldığı banka müşterilerinin hesaplarına giren Murat Melik'in ise şebekenin diğer elemanları aracılığıyla sahte yada kayıp kimlik bilgileri kullanılarak açtıkları hesaplara havaleler yapıp paraları hortumladıkları ortaya çıktı.

Ele geçirilen bilgisayarlardaki incelemelerde Türkiye'de binlerce hesaba girerek milyonları hortumlayan Murat Melik'in polisin takibinden kurtulmak ve internet şubesine hangi bilgisayardan girilip para aktarıldığının belli olmaması için de mevcut bilgileri silen Deep Freeze programını ve internete bağlandığında bağlandığı yer yerine başka bir adresi gösteren programları kullandığıda ortaya çıktı.

`BİR EV KOPARTALIM'
Şebekenin banka hesaplarında yapılan incelemede Rusya'daki hackerlerin hesaplarına son üç gün içinde 33 bin 500 dolar para aktardıkları, hackerlere yüzde 10 komisyon veren şebekenin kendi kazançlarının ise 350 bin dolar civarında olduğu tespit edildi. Polisin takibi sırasında telefon dinlemesine takılan şebeke liderinin söylediği, "Bugün bir arama kopartalım" sözleri yaptıkları vurguun büyüklüğünü de gözler önüne serdi.

Gözaltındaki 17 zanlı yapılan işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

Haberin Devamı