Gazete Vatan Logo

Sabiha Tansuğ kimdir? 50 kuruşa fotoğrafı basılan ilk kadın etnolog Sabiha Tansuğ neden öldü, kaç yaşındaydı, nereli? İşte gençliği ve fotoğrafı basılan 50 kuruş…

Türk lirasına fotoğrafı basılan etnolog, araştırmacı, yazar ve koleksiyoncu Sabiha Tansuğ hayatını kaybetti. Dünyada fotoğrafı paraya basılan ilk kadın Sabiha Tansuğ İzmir’in Bademler köyünde toprağa verilecek. Peki, Sabiha Tansuğ kimdir, kaç yaşındaydı ve nereli? Etnolog Sabiha Tansuğ neden öldü? İşte gençliği ve fotoğrafı basılan 50 kuruş…

Sabiha Tansuğ kimdir? 50 kuruşa fotoğrafı basılan ilk kadın etnolog Sabiha Tansuğ neden öldü, kaç yaşındaydı, nereli? İşte gençliği ve fotoğrafı basılan 50 kuruş…

Sabiha Tansuğ 88 yaşında, hayatını kaybetti. Tansuğ’un cenazesi bugün İzmir, Güzelbahçe Yalı Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Bademler Köyü Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Sabiha Tansuğ kimdir?

Etnolog ve koleksiyoner Sabiha Tansuğ, 1935 yılında Yunanistan'da doğdu. ailesiyle birlikte İzmir Akhisar'a geldi.

1971’de tedavüle konulan 50 kuruşluk bozuk paranın üzerinde, Anadolu’da ‘eğribaş’ adı verilen gelin başlığı giymiş genç kadın portresi Sabiha Tansuğ’a ait. 1941’de ailesiyle birlikte Gümülcine’den göç eden ve bu başlığı ilk kez ilkokuldaki bir müsamere sırasında giyen Tansuğ ardından Anadolu’daki kıyafetlere merak saldı ve bu merak onu 1953 yılında İstanbul’a sürükledi.

İstanbul’da, Anadolu kadın portreleriyle tanınan ressam Nuri İyem’den dersler aldı. 1963’te Avrupa gezisinde gördüğü yöresel kıyafet müzelerinden çok etkilendi. Türkiye’ye döndüğü 1964’te Eyüp sırtlarındaki Piyer Loti Kahvesi’ni işletmeye başladı. Türk motifleri taşıyan kahve o dönem popüler oldu. 1946’te turizm yazıları yazmak için Ege’de seyahat etmeye başladı. Kendisine daha sonra eşi olacak Haluk Tansuğ da eşlik etti. Şehirleri gezerlerken arabaları Milas’ta bozuldu. Bozulan araba için köy kahvehanesine giden Sabiha Tansuğ, duvara asılmış ‘egribaş’ başlığını görünce onu satın aldı. Bu olay onu Anadolu’yu dolaşıp gelin başlıkları toplamaya götürdü.

Haberin Devamı

50 kuruşa fotoğrafı basılan ilk kadın etnoloğ Sabiha Tansuğ

Sabiha Tansuğ topladığı gelin kıyafetleriyle 1968 yılında Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi binasında ‘Anadolu Kadın Başlıkları’ sergisini açtı.

e

Dönemin Darphane müdürü burada çektiği fotoğrafı madeni paraya basmaya karar verdi. Böylelikle Sabiha Tansuğ’un eğribaşla verdiği poz 50 kuruşluk bozuk paraya basıldı.

Halktan bir kadın olarak portresi paranın üzerinde yer aldığı için dünya para tarihine geçmişti. Tansuğ toplamda 2 bin 700 parçaya çıkan koleksiyonuyla dünyanın birçok yerinde sergiler açtı.