Öykü '5 yıldızlı ihmal' kurbanı!
Antalya'da ki bir otelin havuzunda boğulan Öykü, ihmaller zincirine kurban gitti. Otel 5 yıldızlıydı ama olay sırasında etrafta ne cankurtaran ne de doktor vardı. Aynı ihmalkarlık ambulans ile hastanede de sürünce küçük Öykü canından oldu
O da bütün çocuklar gibi havuzda oynamayı çok seviyordu ama yeterli tedbir alınmayınca bu keyif hayatına mal oldu. Heyecanla çıktıkları tatilden kızının cesediyle dönen küçük Öykü'nün annesi Alev Özdemir otel yönetimine isyan ediyor: "Eğer otel yönetmelik kurallarına uysa, ambulans usulüne uygun çalışsa kızım yaşıyor olacaktı." Acılı anne kızıyla geçirdiği son dakikaları ve yaşanan ihmalleri şöyle anlatıyor:
Kızımı sudan Rus çocuk çıkarmış
Saat iki-iki buçuk sıralarıydı. Öğle yemeği yiyorduk. "Karnım acıktı anneciğim" dedi. Havuzdan çıktık, yemek yedi. Bize söylemeden hiçbir yere gitmezdi. O anda yanımızdan ayrıldı. Bir süre sesi çıkmayınca babası bakmaya gitti. Göremediğimiz süre içinde havuza düşmüş. 15-16 yaşındaki Rus bir çocuk çıkarmış sudan.
Suni teneffüsü bize yaptırdılar
O anda havuzbaşında bulunanlar ilk müdahaleyi yapmaya çalıştı. Sonra ambulans geldi. Ama ambulansta doktor yoktu. Biz de ambulansın arkasına bindik. Bir hemşire ya da sağlık memuru ve sivil kıyafetli bir kadın vardı. O kadın, hemşireye "oksijen tüpünü" bul diyordu. Hemşire kızıma kalp masajı yapmayı bırakıp tüpü aradı. Ama ambulansta oksijen tüpü yoktu. Yeniden kalp masajına devam etti. Eşime dönüp, "Suni teneffüsü sen yap" dedi.
Ambulans otele geri döndü
Bir süre sonra durduk. Ben hastaneye geldik zannettim. Bir baktık dönüp dolaşıp yine otele geri gelmişiz doktoru almaya. Olay sırasında hastanedeymiş. Haber verilince otele gelmiş. Bizi öne bindirdiler. Çocuğum için o dakikalar çok önemliydi. Tekirova'dan Kemer Anadolu Hastanesi'ne gittik. Midesi yıkandı sonra kalbi çalıştı. Eğer bir doktor olsaydı çocuğumun kalbi otelde çalışırdı.
Otele dava açacağız
Sonra Antalya'da Tıp Fakültesi'ne gittik, "yer yok" denildi. Hemen Antalya Merkez'deki Anadolu Hastanesi'ne koştuk. Orada makinelerle solunumu başlattılar, yoğun bakıma aldılar. Tıp Fakültesi'nin şartları çok iyi dediler. Çarşamba akşamı 20.00 gibi Tıp Fakültesi'ne geçtik. 5 gün bekledik ve pazar günü de sabah erken saatlerde kızımızı kaybettik. Başka çocukların da bunu yaşamaması için otele dava açacağız.
Otel yönetiminin savunması: Doktor bütün gün otelde duramaz ki!
Otel Müdürü Can Conker ihmal iddialarına şu yanıtları verdi: "Otelimizde doktorumuz var. Ama devamlı burada olmaz tabi ki. Bizim bu çevrede bir otelimiz daha var, bir oraya, bir buraya bakıyor. 24 saat duruyor diyemeyiz."
Yönetmelik: Büyük otellerde 24 saat doktor olmalı
"Turizm tesislerinin belgelendirilmesine ve niteliklerine ilişkin yönetmeliğe" göre, 5 yıldızlı Phaselis Rose Otel gibi 500 yatağın üzerindeki büyük otellerde 24 saat doktor ve hemşire bulunması zorunlu. Bu zorunlulukların yerine getirilmemesinin yaptırımı ise inceleme sonuçlarına göre; "uyarı", "713-1478 YTL arasında para cezası" ya da "belge iptali" olabiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kontroller Kurulu olayla ilgili incelemenin yapılacağını açıkladı.
Zorunlu değil ama cankurtaranımız var
Otel Müdürü: Cankurtaranımız var. Hem sahile hem havuza bakıyor. Ama sahilden koşup gelmesi zaman almış. Bizim havuzumuzun derinliği 1.60 metre. Yönetmeliğe göre aslında gerek yok ama biz buna rağmen bulunduruyoruz. 3 haftadır sigortalı olarak çalışıyor. Hem sahile hem havuza bakıyor. Daha öncesinde, kışın zaten olmaz.
Yönetmelik: Derinlik önemli değil, cankurtaran zorunlu
Mevzuata göre otel müdürünün iddiasının aksine havuzların derinliği ile cankurtaran bulundurulmasının ilgisi yok. Havuzlarda sertifikalı cankurtaran bulundurulmak zorunda.
İşte öldüren ihmal zinciri
1. Koca otele tek cankurtaran
Otelin cankurtaranı hem havuza hem sahile bakıyordu. O sırada sahilde olduğu için kızın imdadına yetişemedi.
2. Doktor otelde değil hastanede
Otelin anlaşmalı doktoru Rana Savlu, aynı zamanda Kemer Anadolu Hastanesi'nde çalışıyor. Hasta olunca haber veriliyor ve geliyor. Olay sırasında da hastanedeydi.
3. Doktorsuz ambulans
Ambulansta doktor yoktu. Sadece hemşire vardı.
4. Oksijen tüpü yok
Ambulans boğulma vakası için geldi ama oksijen tüpü yoktu.
5. Hastane geri çevirdi
Küçük Öykü yer olmadığı için Antalya Tıp Fakültesi'nin kapısından çevrildi.