Gazete Vatan Logo

MHP'de kurultay günü

MHP'de büyük gün geldi. Muhalifler, genel merkez tarafından yasadışı kabul edilen tüzük kurultayı toplandı.

MHP'de kurultay günü

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği Çağrı Heyeti'nin topladığı MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi için partililer, Akyurt ilçesindeki Büyük Anadolu Otel'de bir araya geldi. MHP Genel Başkan Adayları Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Koray Aydın, Mustafa Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak salona giriş yaptı. Kurultay salonuna girişte Genel Merkez'den itiraz gelmemesi için katılan delegelerin hem imzaları hem kimlik fotokopileri alınıyor. Bu nedenle işlemler uzadı.

MHP TÜZÜK KURULTAYINDA DELEGELER ARASINDA SIRA KAVGASI

MHP Tüzük Kurultayının yapılacağı otele girişler başladı. İHA'nın haberine göre; girişlerin yapıldığı sırada delegeler arasında sıra tartışması yaşandı. MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan’ın geçişi sırasında bazı partililerin üstünü aratmak istememesinden dolayı polis ile partililer arasında arbede yaşandı.

Çağrı Heyeti tarafından ilan edilen MHP Tüzük Kurultayı Ankara Büyük Anadolu Otelinde gerçekleşiyor. Partililer kurultayın yapılacağı Büyük Anadolu Otelde toplanmaya başladı. Kurultaya katılmak isteyen partililer, kurultayın yapılacağı otele sabahın ilk saatlerinde gelmeye başladı. Trafiğin yoğun olması nedeniyle bazı partililer alana yürüyerek geldi. Polis ekipleri de kongrenin yapılacağı otelin çevresinde geniş güvenlik önlemleri alırken çok sayıda arama noktası oluşturuldu. Araçlar polis ekipleri tarafından tek tek arandı, partililerin üstleri aranarak kongre alanına alındı. Akreditelerini almak için sıraya giren delegeler, uzun süre bekletilmelerine tepki gösterdi. Kısa süreli yaşanan tartışmanın ardından delegeler salona giriş yaptı. MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan’ın salona girişi sırasında yanında bulunan partililer üstlerini aratmak istemedi. Bunun üzerine polis ile partililer arasında arbede yaşandı. Çoğu partili yaşanan bu tartışma üzerine kongre alanına aranmadan geçti.

İşte MHP Kurultayı'nda dakika dakika yaşananlar:
14.01 Çağrı heyeti, notere beyan için atılan imzaların toplamının 752'ye ulaştığını açıkladı. 50 kişinin de sırada olduğu, sayım işleminin devam ettiği belirtiliyor.
TARTIŞMA YARATAN SLOGAN
Diğer taraftan kongre salonuna giriş sırasında adaylardan Sinan Oğan'ın MHP'nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş'le salona gelmesi dikkat çekti. Meral Akşener, salona girdiği sırada ise "Başbakan Meral" tezahüratları yapıldı. Bu tezahüratların ardından Akşener ve diğer adaylar hararetli bir tartışma yaşadı.
HEDEF 900 DELEGE
Saat 11.56 sıralarında ise NTV'nin geçtiği bilgiye göre hazurun cetveline imza atan delege sayısının kurultayın toplanması için salt çoğunluğu yani 595'i geçtiği belirtildi. Bu bilginin ardından çağrı heyeti sözcüsü de yeter sayısına ulaşıldığını ancak hedefin 900 imza olduğunu böylece psikolojik sınırı aşacaklarını duyurdu.
13.23: Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş, "Bugün Sayın Genel Başkanımıza rağmen çok önemli bir adım atılmıştır. İnşallah gençlere yol verir. Çok direnç gösterdi. İnşallah bundan sonra birlik, beraberlik içinde bütün ülküdaşlarımızla birlikte ileri götüreceğiz" dedi. Türkeş, "Arkadaşlardan duyduğuma göre gerekli çoğunluk var" diye konuştu.
12.15: Salonda sık sık Başbakan Meral sloganları yükseliyor.
12.13: Salonda yapılan anonsta imza vermeden salona giren delegelerden imza vermeleri istendi. Muhaliflerin hedefi 900 imza.
12.08: Kurultayın yapılacağı salon tıklım tıklım dolmuş durumda. Artık kurultayın başlaması bekleniyor.
SALT ÇOĞUNLUK SAĞLANDI
11.56: NTV'nin haberine göre hazurun cetveline imza atan delege sayısının kurultayın toplanması için salt çoğunluğu yani 595'i geçtiği belirtiliyor. Genel Merkez ile muhalifler arasında delege sayısında da görüş ayrılığı var. Muhaliflere göre partinin 1198 delegesi bulunuyor. Genel Merkeze göre delege sayısı 1240.
11.35: Kongrenin toplanması için gereken yeterli delege sayısına fazlasıyla ulaşıldığını ifade eden Sinan Oğan, "Ülkücülerin susamışlığı bugün burada son bulacak. Ülkücüler iktidar istiyor, ülkücüler artık önlerine tüzük engeli istemiyor ve o tüzük engelini bugün burada inşallah kongre ile aşacağız, 10 Temmuz'daki genel kurultaya hazırlanacağız." dedi. Genel merkezin, "bugün yapılan kongreyi tanımadığına" yönelik açıklamalarını değerlendiren Oğan, "Önemli olan ülkücülerin tanımasıdır, ülkücüler de burayı tanıyor. Yeterli sayıda delege geldiği takdirde burası ülkücülerin tanıdığı bir tüzük kurultayı olacaktır. Kaldı ki mahkemelerin tanıdığı, 12. Sulh Hukuk'un, Yargıtayın tanıdığı ve görevlendirdiği bir tüzük kurultayını Genel Merkez'imiz niye tanımasın? Bu hak, hukuk tanımamak olur." diye konuştu.
11.27: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği "Çağrı Heyeti" tarafından toplanan, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi'nin yapıldığı saatlerde, Parti Genel Merkezi'ne geldi.Devlet Bahçeli'nin, 6. Olağanüstü Büyük Kongre'ye ilişkin gelişmeleri buradan takip edeceği öğrenildi. Öte yandan, bir grup partili de olağanüstü kongreyi, MHP Genel Merkezi'nin girişindeki televizyondan takip ediyor.
11.24: Genel merkezden itiraz olmaması için noter deneteminde katılan delegelerin kayıtları yapılıyor. Saat 11.00 sularında 250 delegeye ulaşıldığı belirtiliyor.
11.12: MHP'de "Seçimli Olağanüstü Kurultay Yapılamaz" maddesinin değiştirilmesi için 1241 delegeden 543 delegenin imzası yetiyor.
11.00: Genel Başkan adaylarından Süleyman Sazak kongrenin yapılacağı salona gelmedi. Sazak'ın gelişmeleri ofisinden izleyeceği belirtildi.
10.50: Kongre salonunda Meral Akşener'i destekleyenler bir tarafta, 'Güç Birliği' hareketine katılan adayları destekleyenler ise ayrı bir tarafta oturuyor.
10.33: Dört muhalif aday da salonda yan yana oturuyor.

Haberin Devamı

"BAŞBAKAN MERAL" SLOGANI GERİLİM YARATTI
10.15: Genel Başkan adaylarından Meral Akşener'in salona 'Başbakan Meral' sloganı ile girmesi gerilime neden oldu.

Haberin Devamı

AKŞENER VE KORAY AYDIN SLOGANLARLA GİRDİ

Haberin Devamı

Genel Başkan adaylarından Meral Akşener ve Koray Aydın, 10.10 sıralarında salona girdi. Akşener ve Aydın sloganlar eşliğinde karşılandı.

Haberin Devamı

SİNAN OĞAN'IN YANINDAKİ SÜRPRİZ İSİM
09.45: Genel Başkan adaylarından eski milletvekili Sinan Oğan da salona geldi. Oğan salona MHP'nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş ile birlikte geldi.

Kurultay salonuna ilk gelen Genel Başkan Adalı Ümit Özdağ oldu. 09.32'de gelen Özdağ ile birlikte Yusuf Halaçoğlu da salona giriş yaptı.

MHP'de 1 Kasım seçimi sonrası harekete geçen muhalifler, 7 ay sonra olağanüstü kurultayı bugün topluyor. Ankara'da Büyük Anadolu Oteli'nde gerçekleştirilecek kurultayda, Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ önce güçlerini birleştirip tüzüğü değiştirmeye çalışacak.

Kurultayda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kürsüye davet edilecek ancak Bahçeli dahil genel merkezden kimse kurultaya katılmayacak. Muhalifler iç tüzüğü değiştirebilirse ardından seçimli olağanüstü kurultay kararı alınacak.