Gazete Vatan Logo

Kazayla ilgili şok iddia!

Uğur Dündar, World Focus firmasıyla ilgili çok çarpıcı iddialarda bulundu.. İşte o açıklamalar

Uğur Dündar, CNN Türk canlı yayınında Atlasjet’in kaza yapan uçağı kiraladığı World Focus firmasıyla ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Dündar, 2005 yılında yaptığı habere atıf yaparak şunları söyledi:

“Bu uçaklar neden kiralandı. World Focus yeterli bakım yapabilen bir şirket değildir.

Uçağın bakımlarını World Focus yaptırıyorsa aynı ihmallerin devam edeceğini düşünüyorum. Bu uçak teknik hatadan mı düştü yoksa insan hatasından mı düştü?”


İşte Uğur Dündar’ın Doğan Haber Ajansı’ndan Tolga Özbek’le beraber yaptığı 8 Kasım 2005’te yayınlanan haber:


Borç yüzünden bakımsız kalan uçaklarını THY’ye kiraladılar

10 milyon dolara yakın borcu nedeniyle uçaklarının bakımını yaptıramayan Anı Tur bünyesindeki World Focus, sahip olduğu 2 MD83 model uçağı, THY’ye kiraladı. Hemen THY renklerine boyanan uçak 6 ay boyunca THY yolcularını taşıyacak.

YAŞADIĞI ekonomik kriz nedeniyle uçaklarının bakımlarını yaptıramayan World Focus Havayolları, iki MD83 tipi yolcu uçağını ödeyemediği borçlarına karşılık Türk Hava Yolları’na (THY) kiraladı. THY renklerine boyanan uçaklar, 5 Kasım’da seferlerine başlarken kiralanan TC-AKL çağrı işaretli uçağın 29 ve 30 Ekim’de kabin basıncının düşmesi nedeniyle iki defa mecburi iniş yaptığı öğrenildi.

PİLOTLARI BİLE UÇMUYORDU:

Geçen yıl Anı Tur bünyesinde faaliyetlerine başlayan ve charter (tarifesiz) sefer yapan havayolu bu yaz sezonunda ekonomik darboğaza girdi. Borçlarını ödeyemeyen havayolu bakım hizmetlerini de aksattı. Yedek parça alımı yapamayan şirkete borçlarını ödemediği için MNG ve Free Bird Havayolları da teknik hizmet vermemeye başladı. Bakımsız uçaklarda arka arkaya yaşanan olaylar pilot ve kabin memurlarını da huzursuz etti. Ücretlerini iki aydır alamayan personel, ‘emniyetsiz’ buldukları uçaklarda görev yapmamak için sağlık raporu almaya başladı.

10 MİLYON DOLAR BORÇ VAR:

Piyasaya yaklaşık 10 milyon dolar borcu bulunan şirketi satmak için Anı Tur’un sahibi Veli Çilsal önce İranlı yatırım grubuyla arkasından da İsrailli tur operatörü Daniel Pardo ile temasa geçti. Ancak, iki grup da şirketin piyasaya yüklü miktarda borcu olması ve uçuş güvenliği açısından sorunlar yaşaması nedeniyle World Focus Havayolları’nı almaktan vazgeçti. Bu aşamada Veli Çilsal ve Genel Müdür Aydın Kızıltan, THY ile temasa geçerek havayolunun 900 bin dolarlık borçlarına karşılık iki uçağını kiraladı. Havayolunun filosundaki TC-AKM ve TC-AKN çağrı işaretli MD83 tipi uçaklar 6 aylığına THY’ye ucuş ekipleriyle birlikte kiralandı. İki uçak da THY renklerine boyandı. Bu uçaklardan TC-AKN’nin kanat üzerinde yer alan ‘ground spoiler’ sisteminde yırtık tespit edildi. Bunun üzerine yedek parça gelinceye kadar TC-AKN uçağının yerine kabin basıncında ciddi sorunlar yaşayan TC-AKL uçağı World Focus Havayolları renklerinde THY adına uçmaya başladı. Uzmanlar, THY’nin MD83 tipi uçak bakım yetkisine sahip olmadığına dikkat çekerek bakımsız bu uçakların büyük faciaya neden olabileceğini belirtti.

AKP KRİZ YARATMIŞTI:

World Focus Havayolları geçen yıl filosundaki Airbus A310 tipi 2 uçağı da THY’ye kiralamıştı. Bu uçaklardan birinin çağrı işaretinin, ‘TC-AKP’ olması, Adalet ve Kalkınma Partisi’ni çağrıştırdığı gerekçesiyle tartışmaya neden olmuştu.

Uçakların başından bela eksik olmadı

WORLD Focus Havayolları’na ait TC-AKL tesçil işaretli MD83 uçağı, 29 Ekim Cumartesi günü Amsterdam’dan Bodrum’a boş olarak gelirken havada, kabin basıncı düştü. 10 bin 300 metrede meydana gelen olayda pilotlar Zekeriya Doğan ve Cankurt Aysel, uçağı acil alçaltmaya başladı. Bu sırada uçakta görevli kabin amiri Sinem Tekin, Tülin Olgun, Elif Evcim ve Gamze Çetinkol kabinde düşen oksijen maskelerini kontrol ederken maskelerden oksijen gelmediğini tespit etti. Uçak, İtalya’ya mecburi iniş yapmak zorunda kaldı. İkinci olay, 30 Ekim pazar günü meydana geldi. Arızası geçici olarak giderildiği iddia edilen aynı uçak İtalya’dan Antalya’ya geldi. Buradan İstanbul’a yolcusuz havalanan uçakta yine aynı arıza ortaya çıktı. Pilotlar Mehmet Küçük, Murat Gencer, uçağı güçlükle alana indirdi. Uçakta bulunan hostesler faciaya ramak kala yaşadıkları bu arızanın ardından pilotlarla birlikte İstanbul’a zorlu bir iniş ardından rahat soluk aldı.

THY: Bakımı biz değil, World Focus yaptıracak

THY Basın Müşaviri ve Basın Sözcüsü Ali Genç, iki uçağı ‘wet lease’ olarak adlandırılan yöntemle yani uçuş ekibi ve bakım hizmetleriyle birlikte kiraladıklarını söyledi. Genç, ‘Teknik yeterlilik, bakım, uçuşa elverişlilik gibi konularda sorumluluk uçağı işleten World Focus Havayolları’nda. Bu tür kiralama anlaşmaları öncesinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden alınan raporlarla uçakların durum inceleniyor’ dedi. Ali Genç, THY’nin bu uçaklarla ilgili olarak sadece koltuk satışı yaptığını söyledi.

World Focus: Yaşananlar sıradan arızalardı

WORLD Focus’un ortakları arasında da yer alan Genel Müdür Aydın Kızıltan 28 Ekim gecesi Amsterdam dönüşü İtalya’nın Ancona Havalimanı’na zorunlu inişi yaptıklarını kabul etti. Kendisi de pilot olan Kızıltan, bunun her uçakta meydana gelebilecek bir basınç arızasından kaynaklandığını belirtti. Genel Müdür Hürriyet’in ‘Peki niçin zorunlu iniş yaptınız?’ sorusunu ise şöyle yanıtladı: ‘Uçağımız İstanbul-Amsterdam seferini yaptıktan sonra, boş olarak Bodrum’a dönüyordu. Ancak uçuş sırasında sol taraftaki hava basınç valfında arıza baş gösteriyor. Bunun üzerine daha önce hesaplanan irtifanın altına inmek gerekiyor. Bu da daha çok yakıt tüketmek demek. Kaptanlarımız işte bu nedenle ve yakıt ikmali için rotayı değiştirerek Ancona’ya iniyorlar... Daha sonra da arızayı gidermek amacıyla İstanbul’a dönülüyor. Arıza gideriliyor ve yine Hollanda’ya uçuyoruz. Ancak 30 Ekim gecesi, Eindhoven’den İstanbul’a boş olarak gelirken, bu kez sağ basınç valfında arıza baş gösteriyor. İniş sonrası o da giderildi. Mc. Donald- Douglas’ın MD-83 modeli olan uçaklarımız, 94 yılı üretimidir ve yenidir. Tekrar ediyorum uçaklarımız bakımlıdır ve bunlar her uçakta olabilecek arızalardır...’

Haberin Devamı