Gazete Vatan Logo

Kaporta Nedir, Ne İşe Yarar? Araçta Kaporta Nereye Denir?

Genel çerçevede araçların sac bölümüne verilen isim kaporta olarak ifade edilmektedir. Böylece arabanın dış kısmını kaplaması ile beraber bu bölüm sac olarak bilinmektedir. Aynı zamanda aracın motorunun bulunduğu ve açılır kapanır kısmını yine kaporta dendiğini söylemek mümkün. Bu durum daha çok halk tarafından ele alınır ve günlük yaşamda ifade edilir.

Kaporta Nedir, Ne İşe Yarar? Araçta Kaporta Nereye Denir?

Ancak genel çerçevede teknik açıdan bakıldığında kaporta aslına bakılırsa aracın tüm dış yapısı olarak öne çıkmaktadır. Yani aracın ön dış kısmı ile beraber üstü ve yanları ile arka gibi tüm farklı dış bölümler kaporta şeklinde bilinmektedir.

Kaporta Nedir?

Kaporta aracın tüm dış kısmı olarak ifade edilebilir. Bu doğrultuda araçların sac bölümü olarak da anlatılmaktadır. Aracın dışını kaplaması ile birlikte iç kısmında bulunan tüm teknik kısımları koruma altına alır. Genelde halk arasında motorun üst kısmında bulunan, açılır kapanır bölümü olarak kaporta ele alınmaktadır.

Ancak gerçek anlamda ise teknik olarak aracın tüm dış bölümü kaporta şeklinde ifade edilebilir. Yani aslına bakılırsa aracın tüm dış kasası kaporta şeklinde tanımlanır. Bu bölüm araçların marka ve modeline bağlı olarak farklı tasarımlar ve kaliteli yapı doğrultusunda değişkenlik gösterebilir.

Kaporta Ne İşe Yarar?

Otomobillerde genel çerçevede motoru, diğer tüm teknik kısımları, sürücü ve yolcu bölümleri ile tüm aksamları kapatan metal sac görevini görmektedir. Böylece herhangi bir darbeye ya da yaşanacak dış etkenlere karşı aracın farklı bölümlerini koruma altına alır. Bu koruma sistemlerini ele alması ile beraber, aynı zamanda motordan gelen sesleri ve yürüyen aksamdan gelen sesleri örtme imkanı da vermektedir.

Haberin Devamı

Böylece araç çalışırken ya da hareket ederken motor ile birlikte diğer aksamlardan gelen görüntü önemli oranda absorbe edilmiş olur. Farklı malzeme yapısı ve biçimleri ile beraber kalitesine bağlı olarak birçok değişik kaporta modeli olduğunu söylemek mümkün.

Araçta Kaporta Nereye Denir?

Söz konusu araçlar olduğu zaman kaporta aslında halk dilinde sadece motorun üst kısmında bulunan kapak olarak öne çıkar. Bu durum açılır kapanır bölüm olması ile beraber, aracın ön üst kısmı olarak değerlendirilir. Ancak teknik açıdan gerçek anlamda bakıldığında aracın tüm kasası kaporta olarak ifade edilmektedir.

Bu durum bagaj bölümü, kapak kısımları, üst kısım ve aracın ön bölümü gibi tüm alanı kapsamaktadır. Böylece aracın tüm iç kısımlarını dış etkenlere karşı koruma altına almaktadır. Diğer yandan motor ile beraber farklı aksanlardan gelen görüntüyü de önleme imkanı verir. 

Haberin Devamı