Gazete Vatan Logo

Jikle Nedir, Ne İşe Yarar? Jigle Nasıl Kullanılır?

Araç sahipleri, araçların parçalarının ne işe yaradığını bilmek ister. Her bir parçanın bir görevi vardır. Meydana gelen sorunlar ise aracın çalışmasını etkileyecektir. Son dönemlerde ise jikle parçası merak edilmektedir.

Jikle Nedir, Ne İşe Yarar? Jigle Nasıl Kullanılır?

Jikle Nedir?

Jikle, soğuk olan motoru çalıştıran parçadır. Bu parça soğuk motoru çalıştırmak için gereken yakıtların karışmasını sağlamaktadır. Bu ayarı yapan jikle, hava- yakıt dengesini zenginleştirir. Karbüratörün içine giren havayı engelleyen jikle, önemli bir parçadır. 

Jikle Ne İşe Yarar?

Jikle, soğuk havalarda motorun daha çabuk çalıştırılmasını sağlayan bir parçadır. Dolayısı ile araçlar için çok önem taşımaktadır. Gereken yakıt karışımını ayarlayan jikle, içeriye giren havayı gerektiğinde bloke eder. Jikle, benzinli araçlarda bulunan parçadır. 

Jikle Nasıl Kullanılır?

Jikle prensip olarak, karbüratörün hava kelebeğini kapatır veya kısar, hava miktarını böylece azaltır. Aynı zamanda akışı hızlandırıp, zengin karılım yapılmasını da sağlar. Motor bu sayede daha kolay çalıştırılmaktadır. Bu parça torpidonun üstünde yer almaktadır. Jikleyi çekip iterek kumanda etmek için, jikle karbüratörün teli bağlanır. En önemli nokta ise motor çalıştırıldıktan sonra jikleyi eski yerine itmektir. 

Jiklenin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Haberin Devamı

Araç ilk çalıştırıldığında, ayağı gazdan çekince araç istop ediyorsa bu genelde jiklenin bozulduğu anlamına gelmektedir. Otomatik jikle kullanımı daha rahattır. Özellikle sabahları araç ilk çalıştırıldığında büyük kolaylık sağlamaktadır. Araç ısıtıldığında jikle kelebeği otomatik olarak devre dışı kalıyor.

Soğuk havalarda zengin karılım sayesinde araç sorunsuz bir şekilde çalıştırılır. Düzensiz çalışan jikle, bir sorunun varlığını gösterir. İlk çalışmaya başladığında araç ya sarsılır ya da boğulur. Aynı zamanda ayak gazdan çekilince, araç istop ediyorsa bu jiklenin bozulduğuna dair önemli bir sinyaldir. Sabah aracı çalıştırmak için uzun süre gaza basmak gerekmektedir. 

Jikle Tamiri Nasıl Olmalı?

Jikle tamiri için güvenilir ve uzman kişiler yapmalı. Çünkü bu oldukça hassas bir işlemdir. Otomatik jikle tamiri detay ister. Aracın markasından anlayan ve uzman kişiler tarafından jikle tamiri yapılmalıdır. Karbüratör ustaları genellikle jikle tamiri yapmaktadır. Tamir, otomatik jikle tamamen soğuduktan sonra başlanır. Bu durum özellikle tamir işleminden net ve kesin sonuç almak adına önemlidir.

Haberin Devamı

Tamir işleminden sonra aracın ilk çalıştırılması daha kolay olacaktır. Motor daha soğukken, benzinli araçlarda ilk devreye giren jikle oluyor. Dolayısı ile jikle parçası aracın çalıştırılmasında son derece önemli bir rol oynar. Elle ile yapılan jikle çekme itme sistemi ile çalışmaktadır. Günümüze otomatik jikle daha çok ön plandadır.