Gazete Vatan Logo

İstanbul’un kilidini açan durak!

İlk kazma vurulduğunda İstanbul tarihini 8 bin 500 yıl geriye götüren Yenikapı istasyonu uzun bir çalışmadan sonra dün Başbakan Davutoğlu’nun katılımıyla açıldı. Yenikapı durağı İstanbul’un tüm raylı sistemlerinin bağlantı noktası olacak.

İstanbul’un kilidini açan durak!

İstanbul raylı siteminin sinir merkezi Yenikapı durağı dün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla açıldı. Başbakan Davutoğlu törende yaptığı konuşmada Aksaray-Yenikapı hattı ile İstanbul’daki bütün raylı sistemin birbirine bağlandığını anlatarak şunları söyledi:

“Tüm bunlar İstanbulluların hayatını kolaylaştırmak için. Biz bu rüyaları gerçekleştirerek tarihe de hizmet ediyoruz. Bu inşaat sırasında 50 bin arkeolojik parça yeryüzüne çıktı. Yerin altında gizli hazineler 8 bin 500 yıla giden gizli hazineler insanların önüne getiriliyor. Ayrıca İstanbullular çok daha rahat seyahat eder hale getiriliyor. Eskiler bu Aksaray’ı bilirler, Aksaray’ın her bir köşesinden İstanbul’un semtlerine minibüsler kalkardı. İnsanları üst üste gittiği minibüsler. Yollarda çamurlu yollardan geçilirdi. İçerde ayakta zor dururdunuz, oturacak yer bulamazdınız. Minibüs bulmak bir sıkıntıydı, otobüs bulmak bir sıkıntıydı, içine bindikten sonra seyahat bir işkenceydi.

10 yılda 141 kilometre

Şimdi hem yerin üstünde etkin ulaşım hatları oluşturuldu, hem de metro hatlarıyla yeni hatlar inşaat edildi. Son 10 yılda 141 kilometre metro hattı yapıldı. 2019’a kadar bu 430 kilometreye çıkacak, 2019’dan sonra 776 kilometreye daha sonra daha ileri aşamalara geçecek. Bunun önemi şudur, suriçi başta olmak üzere Üsküdar, Eyüp gibi tarihi semtlerin yerin üstünde korunması için ulaşımın yerin altına inmesi lazım. Aksaray - Yenikapı kısa gibi görülebilir. Halbuki bu hattın tamamlanmasıyla İstanbul’daki bütün raylı sistemler birbirine irtibatlandırılıyor” dedi.

Haberin Devamı

İlk seferde vatman Davutoğlu

Aksaray Metro istasyonu’nda düzenlenen törene Davutoğlu’nun yanı sıra İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve vatandaşlar katıldı. Başbakan Davutoğlu burada bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından Davutoğlu, Topbaş, Vali Şahin ve Bakan Ala ile birlikte kurdele keserek metro hattının açılışını gerçekleştirdi. Davutoğlu daha sonra metronun vatman koltuğuna geçti. Metroyu hareket ettirmeden önce Davutoğlu, Belediye Başkanı Topbaş’dan ve yetkililerden metroyu nasıl kullanacağına ilişkin bilgi aldı. Bilgileri aldıktan sonra Davuoğlu, metroyu Yenikapı’ya doğru hareket ettirdi.

Haberin Devamı

Nerden nereye kaç dakikada gidilecek

“Kartal’dan Yenikapı’ya gelen birisi yerin altından Aksaray’a, oradan da Havalimanı’na kadar yerin üstüne çıkmadan geçecek. Aynı şekilde buradan Taksim ve Hacıosman’a kadar gidebilecek. Öylesine büyük bir devrim ki bu hayatımızı kolaylaştırıyor, tarihimizi zenginleştiriyor. Yenikapı - Taksim arası 7.5 dakikaya, Yenikapı-Hacıosman arası 33 dakikaya, Aksaray - Üsküdar arası 10 dakikaya, Aksaray-Kadıköy arası 17 dakikaya, Aksaray-Kartal arası 45 dakikaya iniyor. Feribotla Yenikapı’ya gelen birisi Atatürk Havalimanı’na 36 dakikada gidebilecek. En uzun Kartla -Atatürk Havalimanı arası 81 dakikada ulaşılır hale gelecek.

Ulaşıma 17 milyar lira

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul’un ulaşım altyapısı için bakanlığının tam 17 milyar lira ayırdığını belirterek, “Ve bunun da önemli bir kısmını gerçekleştirmiş durumda. Bugün işletmeye aldığımız 700 metrelik bağlantı ve açılan yeni istasyon Atatürk Havaalanı, Marmaray ve Taksim metrosu bağlantılarıyla adeta bir kayıp halkanın inşasıdır. Bu anlamlı bağlantı metrolarda ve Marmaray’da seyahat eden günlük 900 bin insanımıza doğrudan hitap ediyor.” Açılışta konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile başlayan hizmet anlayışını sürdürmekten mutlu olduklarını söyledi.

Haberin Devamı