Gazete Vatan Logo
Gündemİfadelerden sonra sessizlik

İfadelerden sonra sessizlik

Bir yıl geçti ama ses yok

12 Eylül darbecilerinin yargılanmasınının önünü açan 12 Eylül referandumunun üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, hala kimse yargı önüne çıkartılamadı.

12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin yargılanmasını engelleyen Anayasanın geçici 15. maddesi 12 Eylül 2010’da yapılan referandumla kaldırılmasına rağmen henüz dava aşamasına gelinemedi. Referandumun ardından yüzlerce darbe mağduru, darbeciler hakkında şikayette bulundu, suç duyurularının tamamı Ankara’da birleştirildi. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından açılan soruşturma kapsamında bugüne kadar yapılan en önemli işlem, önce Bayrak adı verilen darbe harekat planını incelemek, daha sonra bu planın uygulayıcılarından Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın ifadelerini almak oldu.

Evde ifade verdi

Savcı Hüseyin Görüşen’in evinde ifadesini aldığı Evren, darbeden önce akan kanın, darbeden sonra nasıl olup da durdurulabildiği sorusuna, “Bu iddia Süleyman Demirel tarafından ileri sürülmüştür. Doğru değildir. 12 Eylül günü sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, devam etmiş, herkes şaşkınlık yaşamış, bir hafta boyunca herhangi bir olay olmamış, ancak ardından olaylar tekrar başlamış ve olaylar ancak 6 ay içerisinde kontrol altına alınabilmiştir. Yönetime el koyduktan sonra terör örgütü mensuplarının tümünün adres ve kimlikleri bilinmiyordu” yanıtını verdi. Darbeden ABD’nin önceden haberinin olmadığını, 2 saat önce konuyu bildirdiklerini söyleyen Evren, pişmanlık duymadığını, yönetimi de en kısa sürede normale dönüştürdüklerini ifade etti. Siyasilere önceden uyarı mektubu verdiklerini, istikrarsızlık ve terör olaylarında azalma olmadığını belirten Evren, darbe yapmak için fırsat kollamadıklarını, zorunluluktan yaptıklarını anlattı.

Ayrı soruşturmalar

Savcılığın, bu aşamada, Milli Güvenlik Konseyi üyeleri hakkındaki soruşturma ile darbe mağdurlarının gördükleri işkenceler, idam kararları ve benzeri olaylarla ilgili soruşturmayı ayırdıkları, bu eylemlere katılan kamu görevlilerinin durumunun ayrıca soruşturulması kararı aldıkları ortaya çıktı.

Ancak yürütülen her iki soruşturmada, aradan geçen sürede yeni bir işlem yapılmadı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın darbecilerle ilgili yeni bir işlemi ya da verdiği karar kamuoyuna yansımadı. 12 Eylül mağdurları ise ifade vermeden hemen önce yaşamını yitiren Milli Güvenlik Konseyi Nejat Tümer örneğine benzer bir olayın yaşanmaması için, savcılığın vereceği kararı bir an önce açıklamasını bekliyor.

Haberin Devamı