Gazete Vatan Logo

Haluk Kırcı, Lenin Caddesi'nde ev kiralamış

Kırcı'nın dairesi Lenin ve Engels caddelerinin kesiştiği köşedeki apatmanın 2. katında. Evin tam çaprazında Arbat Cafe var. Kırcı vaktinin çoğunu bu kafede geçiriyordu ve burada yakalandı

Abdullah Çatlı ve iki arkadaşıyla birlikte 8 Eylül 1978'de Ankara'da Türkiye İşçi Partili 7 genci vahşice katleden Haluk Kırcı 7 kez idama mahkûm oldu. Daha 14 yıl cezaevinde yatması gerekirken 18 Mart 2004 günü 'yanlışlıkla' tahliye edildi. Tahliyesinin hemen ardından da kayıplara karıştı. Geçen hafta Ukrayna'da yakayı ele verdi. Peki Kırcı, Ukrayna'da nerede, nasıl yaşıyordu?

Kırcı, Ukrayna'ya Romanya'dan hareket eden bir turist kafilesiyle birlikte geldi. Donets'k şehrine bağlı Mariupol kasabasında, Sovyet sosyalizminin kurucusu Lenin ve sosyalizmin fikir babalarından Engels'in adının verildiği caddelerin kesiştiği noktada bir apartmanda ev tuttu. Kırcı'nın bir arkadaşıyla birlikte kaldığı dairesi 3 katlı apartmanın 2. katında. Kırcı 200 dolarlık 2 odalı bir daireyi seçmiş. Apartmanın dış kapısı ise kiracılara verilen 'şifre' ve bir anahtar ile açılıyor. Evin tam çaprazında Arbat Cafe var. Mariupol'e yeni yerleşen Kırcı'nın en sık gittiği mekan burası. Kırcı buradakilere sık sık Ukrayna'da bir işyeri açmak istediğini söylüyormuş. O gün Kırcı bir arkadaşıyla Arbat Cafe'de buluşup çay içiyor, Ukrayna'da iş kurmanın yollarını konuşuyorlar. Kafeden çıktıkları anda Ukrayna sivil polisleri Kırcı'nın üzerine atlıyor. Çıkan arbedede Kırcı yüzünden yaralanıyor, sağ gözünün çevresi morarıyor.

Haberin Devamı