Gazete Vatan Logo

Eski YÖK Başkanı uyardı: ‘Dava açılırsa YGS...’

ÖSYM önceki gün 8 cezaevinde gerçekşetirilen sınavda YGS fen bilimleri testinin hatalı olduğunu, bu nedenle sınavın 150 tutuklu ve hükümlü için Cumartesi günü tekrarlanacağını açıkladı. ÖSYM’nin aldığı bu karar, 17 Şubat 2011 tarihinde kabul edilen ÖSYM’nin yeni Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki kanuna dayanıyor. Kuruluş, görev ve yetkiler ile ilgili olan 3.maddede, ÖSYM’nin gerekli hâllerde sınavları ertelemek, kısmen veya tamamen iptal etmek, adayların işlemlerini geçersiz saymak gibi yetkileri olduğu belirtiliyor.

Eşitliğe aykırı

Kısmi iptal kararını VATAN’a değerlendiren Anayasa Hukukçusu ve Eski YÖK Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç ise, sınavın herkes için tek seferde yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:”YGS kısmen iptal edilemez. Böyle sınavların genel bir özelliği vardır. İstisnası olmaz ve sınavın herkes için yeniden aynı koşullarda aynı soru tertibi içinde yapılması gerekir. Birilerine farklı soru birilerine de farklı soru sorulan sınavlar yargı önüne geldiği zaman da, benzer durumda olanlara benzer işlemler yapılması ilkesini koruyan yargı makamı, bunu hukuka uygun bulmayabilir. Son çıkan ÖSYM Kanunu’ndaki kısmi iptal yetkisi de Anayasa’nın 10.maddesi olan eşitlik ilkesi çerçevesinde değerlendirilmelidir. Tekrarlanacak sınav hem meşru hem hukuki olmaz. Böyle bir sınav kısmen iptal edilemez. Bir kişinin sınavı için dahi olsa ayrı bir YGS yapılamaz. Herhangi biri bu konuyu yargıya taşırsa dava açarsa YGS iptal olabilir. Hatta savcılığın vereceği bir tespit dahi sınavın iptali için yeterlidir. “

Sık sık iptaller olabilir

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da, ”YGS bütünlüklü bir sınav. Başkaları için kısmen yeniden düzenlenmesi eşitliğe aykırı. Ancak ÖSYM’nin yeni kanununda kısmen iptale yönelik bir ibare var. Bu, güvensizlikle beraber, sık sık iptallerinde de meydana gelmesine neden olabilir” dedi.

Bu arada Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi Başkanı Prof. Üstün Ergüder, Prof. Tosun Terzioğlu ve Prof. Dr. Betül Tanbay, ÖSYM ekibinin toplumun güvenini kaybettiğini belirterek, şifre skandalının halen çözülememesine sert tepki gösterdi.

Sınav 12 cezaevinde yapılacak

Adalet Bakanlığı Müşaviri Murat Aydın, sınavın 27 Mart’tan sonra bazı hükümlülerin başka cezaevlerine nakledilmesinden dolayı, 12 cezaevinde gerçekleşeceğini belirterek, ”130 tutuklu ve hükümlü tekrar sınava girecek. Sınav Cumartesi günü Ceyhan, Çorum, Kastamonu, Mardin, Samsun, Trabzon, Şanlıurfa, Batman, Van, Siirt, Adıyaman ve Gümüşhane cezaevlerinde gerçekleştirilecek. Gereken hazırlıklar yapıldı” dedi.

Haberin Devamı