Gazete Vatan Logo

Doktorun tek kaygısı geçim derdi

Doktorlar bugün iş yavaşlatma eyleminde.

Sağlık çalışanları, bugün TBMM’de görüşmelerine devam edilecek olan ve Tam Gün Yasası olarak bilinen “Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” na karşı tüm gün eylem yapacak. Yasanın çıkması halinde, kamu ve üniversite hastanelerinin ticari işletme haline geleceğini savunan Tabip Odaları, özlük haklarının iyileştirilmesini ve döner sermayelerden verilen ücretlerin de emekliliklerine yansımasını istiyorlar. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız oda başkanları yasanın haklarını tırpanlayacağı görüşünde birleşti;

“Özlük haklarımızı hiçe sayıyor”

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülriz Ersöz:

“Tam gün yasa tasarısı özlük haklarımızı hiçe sayan bir tasarı. Ne kadar çalışırsan, o kadar para veririm diyor. Bunu döner sermaye ile ödüyor ama alınacak tüm bu ücretler emekliliğe yansımıyor. Biz doktorların para kazanmak için debelenmesini istemiyoruz. Daha sağlıklı bir yasa getirilmeli. Emekliliğimize de yansıyacak bir özlük hakkı getirilmeli. Yasa, sağlık çalışanlarını geçinebilmek için 7 gün 24 saat çalışmaya zorlayacak. Hasta güvenliği de tehlikeye atılacak. Daha fazla muayene, daha fazla tetkik, daha fazla ameliyata yönlendirip tıp eğitiminin kalitesinde düşüşe yol açacak.”

Hastaya kısa süre

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seracettin Kayaoğlu:

“Getirilecek yasayla, performans sistemi baz alınacak. Bir doktor ya kamu kurumunda, ya özel hastanede ya da sadece kendi muayenesinde çalışabilecek. Kendi muayenesinde çalıştığı takdirde SGK ile anlaşması olan bir hastanede hastasını ameliyat edemeyecek. Kamu hastanelerinde çalıştığı zaman döner sermayeden, baktığı hasta sayısına göre sabit maaşına eklemeler yapılacak. Şu anda bir uzman doktor maaşı 1700 TL. Bu paraya bin TL sabit performans ücreti eklenecek. Bu ücret çalışsa da çalışmasa da verilecek. Emekliliği de bu bugünkü ücretle 2 bin 700 TL’den hesaplanacak. Performas sisteminde ise ortalama olarak 2 bin 500 TL alacak. Ancak bu bir doktorun onca sene aldığı eğitime yakışan bir ücret olmayacak. Doktorları ne çalışma hayatını ne de emekliliğini düzenleyen bir yasa değil bu. Çok fazla çalışmamız gerekecek. Uğraştığımız şey insan hayatı. Ama ne yazık ki bu yasayla bu sadece bir istatistik haline gelecek. Doktorlar daha fazla kazanabilmek için, daha fazla hastaya, daha kısa süredelerde bakmak zorunda kalacak. Diğer yandan Sağlık Bakanlığı, doktorlar özel hastanelerde çalıştığında yoruluyor diyor. Ama performans sistemiyle kendisi daha fazla çalıştıracak. Performans sisteminde izinli ve raporlu olunduğu zamanda ücretler azalacak.”

‘60 doktor bile iş bırakmayacak’

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ CNNTÜRK’te katıldığı bir programda tam gün yasasıyla ilgilli şu açıklamaları yaptı.

* Yıllarca tam günden yana oldular; şimdi hem tam günden yanayız hem kanundan yana değiliz diyorlar.

* Bu kanun vatandaşın işini kolaylaştırıyor. Hizmet almak için muayenehaneye gitmek gerekmeyecek. Üniversitede hocaya muayene olabilmek, ameliyat olabilmek için özel muayene/ameliyat parası ödememiz gerekmeyecek. Bu kanun hekime başka kısıtlama getiriyor mu? Tam tersine, hekimin sabit gelirleri artıyor, emekliliğe yansıması artıyor, nöbet parası artıyor.

* Hekimler iş bırakmayacak.

* 2009 yılında bir hekimin ortalama kazancı 6500 lira. Bunu küçümseyemezsiniz, ayrıca garanti iş var, çünkü hekim açığı var.

* Tereddüt içinde değiliz. Tıp fakülteleri her zaman öğrenciler için önemli talep alanı olacaktır.

YASA bu haliyle kabul edildiğinde, kamu hastanesi ve özel muayene ile sadece özel muayenesinde çalışan doktorlar nasıl etkilenecek?

İKİ DOKTOR İKİ ÖRNEK

* İsim: Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Hasan Kaya

* Nerede çalışıyor: Üniversite hastanesi ve özel muayenesi

* Üniversiteden aldığı ücret: Part time çalıştığı için 1.200 TL

* Döner sermayeden aldığı ücret: 1.000 TL

* Özel muayeneden kazancı: 6.000 TL

* Çalıştırdığı kişi sayısı: 2

* Masrafları: 2.500 TL

* Net geliri: 5.700 TL

Yasa kabul edilirse ya özel muayenesinde ya da sadece üniversitede çalışacak. Özel muayenesinde çalışmaya devam ederse aylık 3500 TL kazanacak.

* İsim: Ortopedi Uzmanı Dr.Selma Altun

* Nerede çalışıyor: Özel muayenesinde

* Toplam kazancı: 10.000 TL

* Çalıştırdığı kişi sayısı: 2

* Toplam masrafı:

4.000 TL

Dr.Selma hanım, SGK’lı hastalarını özel hastanelerin imkanlarını kullanarak ameliyat edebiliyor. Ancak yasayla beraber bu yasaklanacak. SGK’lı hastaları özel hastanelerde ameliyat edemediği için, geliri büyük oranda düşecek ve bir kamu hastanesine geçmek zorunda kalacak.



Haberin Devamı