Gazete Vatan Logo

Bolu'da 4.8 büyüklüğünde deprem! İstanbul, Ankara ve Düzce'de de hissedildi

Bolu'da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul başta olmak üzere birçok ilde de hissedildi. Depremle ilgili AFAD Başkanı Yunus Sezer, bölgede an itibariyle herhangi olumsuz bir durumun bulunmadığını açıkladı. Depremin ardından Bolu Valisi Erkan Kılıç ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya deprem sonrası herhangi bir olumsuzluk olmadığını bildirdi. Öte yandan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar "Bolu'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem Kuzey Anadolu Fay zonuna bağlı küçük kısa bir kol üzerinde meydana geldi. Bu tip faylar üzerinde meydana gelen depremlerin başka depremleri veya Marmara fayını etkilemesi söz konusu değildir" dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Bolu'da saat 13.55'te 4.8 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Deprem, yerin yaklaşık 8,13 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

KANDİLLİ RASATHANESİ AÇIKLADI

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 4.7 olarak açıkladı.

İSTANBUL, ANKARA VE DÜZCE'DEN DE HİSSEDİLDİ

Bolu'daki deprem İstanbul, Ankara ve Düzce'den de hissedildi. Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı depreme ilişkin mesajlar paylaştı.

İSTANBUL VE BOLU VALİSİNDEN AÇIKLAMA

Bolu Valisi Erkan Kılıç deprem sonrası "İlimizde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı, tarama sürüyor" dedi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise "13.55'te Bolu merkezli AFAD verilerine göre 4.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Deprem nedeniyle İstanbul'da herhangi bir olumsuz durum ihbarı alınmamıştır. Allah ülkemizi ve milletimizi tüm afetlerden korusun" mesajını paylaştı.

AFAD BAŞKANI SEZER: OLUMSUZ BİR DURUM BULUNMAMAKTADIR

AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Bolu ilimizde meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki Deprem sonrasında, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunarım" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

BOLU VALİLİĞİ: SAHADA TARAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Bolu Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İlimizde saat 13:55'de 4.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası tüm ekiplerimiz sahada tarama çalışmalarına ivedilikle başlamış olup şuana kadar resmi makamlara iletilen herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Depremi hisseden tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun." ifadelerine yer verildi.

İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ? AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar depremlere ilişkin açıklama yaptı. Tatar'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

10 Mart'ta Kayseri Hacılar'da 4,7 büyüklüğündeki bir depremden sonra bugün de Bolu'nun kuzeybatısında 4,8 hemen onun ardından da sınırlarımız dışında ancak Van'da da hissedilen 5,3 büyüklüğünde merkezüssü İran olan bir başka deprem oldu.

Haberin Devamı

Bugün Bolu'nun kuzeybatısında meydana gelen 4,8'lik deprem, kuzey Anadolu fay zonuna bağlı, küçük ve kısa bir kol üzerinde meydana geldi. Bu tür çok kısa uzanıma sahip faylar üzerindeki depremlerin Marmara'daki fayları tetiklemesi söz konusu değildir. Tamamen farklı fay sistemlerinden bahsediyoruz.

DEPREM UZMANI ERSOY'DAN İLK YORUM! 

CNN Türk Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy 4.8'lik depremi değerlendirdi. Ersoy'un açıklamaları şöyle; 1999'da ard arda iki tane deprem olmuştu. Bir tanesi Kocaeli depremi 7.4, bir de Düzce depremi olmuştu 7.2. Düzce depreminin yaratan fayın bir ucu doğudaki ucu Bolu Dağı'na kadar gelmişti. Ve bizm bilgilerimiz teknik olarak şunu söyler; Bir bölgede deprem olmuşsa depremi yaratan fayın fay boyunca rahatlamış olur ve orada uzun bir süre deprem olmaz. Ama iki ucunda gelecekte yeni depremler beklenebilir. Gergin yerler oralardır.

Mesela bugün 4.8 büyüklüğündeki deprem yaklaşık bunun Düzce depreminin doğu ucunda olduğu için bunu izlememiz gerekiyor. Çünkü nasıl batıya, Marmara Denizi'nin içerisine bir gerilim taşındıysa aynı şekilde Bolu tarafına da bir gerilim taşınmıştı. O yüzden 4.7 izlenmesi gereken bir deprem olarak duruyor.

Haberin Devamı

ÖNCÜ BİR DEPREM Mİ?

Keşke bunu söyleyebilsek. Ama biliyorsunuz büyük deprem olmadan öncü depremi bilme şansımız yok. daha doğrusu büyük depremlerin gün ve saatini bilemiyoruz. Fakat olduğu yer açısından bir değerlendirme yaptığımızda 4.6, 4.4 gibi bir depremler aynı yerlerde oldu geçtiğimiz yıllar içerisinde. O zaman da aynı şeyi söyledik. Bu büyük bir deprem beklentisi değil. Teknik olarak Düzce depreminin bittiği doğu kesiminin ucundaki fayda bir gerilimin olduğunu söylemek doğru olur. Hepimiz bunlara bakacağız. Nasıl bir seyir izliyor.