Gazete Vatan Logo

'Biz istiyoruz ama...'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP'nin 'Bedelli askerlik' teklifini değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gündemdeki yerini koruyan bedelli askerliği TSK'nın istemediğini belirtirken CHP bedelli için Meclis'e yasa teklifini sundu

Milyonlarca kişinin dikkatle izlediği bedelli askerlikkonusunda ilginç gelişmeler yaşanıyor. Hükümet kanadı konu hakkında net bir tavır sergilemezken muhalefet kanadından ilk adım geldi.

'GENEL SÜREYİ KISALTMAK LAZIM'

Star gazetesinin haberine göre, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bedelli askerlik konusunda parti teşkilatlarından istek olduğunu ancak bedelliyi TSK'nın istemediğini söyledi. Babacan şunları söyledi, "Bedelli askerliği TSK istemiyor: Bedelli askerlik meselesi tamamen Genelkurmay'ın personel ihtiyaçlarıyla ilgili bir durum. Genelkurmay, 'Bu kadar asker bana lazım, bedelli çıkarsa bu sayıyı tutturtamayız' diyorsa yapılacak bir şey yok. Yoksa parti teşkilatlarımız istiyor. Bana göre genel süreyi kısaltmak lazım."

CHP TEKLİFİ TBMM'YE VERDİ

Anamuhalefet partisi CHP ise bedelli askerlik ve askerlik süresinin kısaltılmasına ilişkin iki ayrı yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Bedelli teklifine göre yaş sınırının TBMM tarafından belirlenmesi ve bir defaya mahsus olmak koşuluyla yıllık 10 bin TL'den az geliri olanlar ücret ödemeden 21 gün bedelli askerlik yapacak.

9 Eylül'de TBMM Başkanlığı'na sunulan teklifin ayrıntıları şöyle:

- Askerlik Kanunu'na eklenecek bir madde ile "her ne sebeple olursa olsun" askerlik hizmetine başlamayanlar bedelli askerlikten yararlanabilecek.

-Yıllık geliri 10 bin TL'den az olanlar veya hiç geliri olmayanlar bir bedel ödemeyecek.

-Yıllık geliri 10 bin TL ile 25 bin TL arasında olanlar 7 bin 500 TL, 25 bin TL'yi aşanlar 15 bin TL ödeyecek.

-Bedel ödeme esasları ve uygulanacak işlemlerle bedel verecek yükümlülerin tespiti işlemleri Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek.

Haberin Devamı