Gazete Vatan Logo

Aşure Günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır?

Aşure Günü 2017 yılında hangi tarihe denk geliyor. 21 Eylül 2017'de Muharrem ayının başlamasıyla birlikte Aşure Günü'nün ne zaman olduğu da vatandaşlar tarafından merak edildi. Peki Aşure Günü nedir ve nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler...

Aşure Günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır?

İslam dünyasında büyük yeri bulunan Muharrem ayının 10'uncu günü Aşure Günü olarak adlandırılıyor. 2017 yılında Aşure Günü 30 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor. İşte Aşure Günü'nün anlamı ve nasıl pişirildiği hakkındaki bilgiler...

AŞURE GÜNÜ NEDİR?

Oğulları olan, Sam, Ham ve Yasef kendisine iman etmelerine karşın Kenan ve kavminden pek çok kimse ona inanıp iman etmez. 1000 seneden fazla Allah'ın emirlerini kavmine tebliğ etmesine karşın ne yazık ki çok zulme uğrar ve onların alaylarına maruz kalır.

Sonunda kavmini Allah'a şikâyet eder. Allah, Hz. Nuh'a çok büyük bir gemi yapmasını emreder. Ve ona yardım etmesi için Cebrail (as) kendisine yardımcı gönderir.

Siz de evinizi aşurenin tadı ile bazendirin. Aşure tarifi ile en güzel aşureyi siz pişirin.

Hz. Nuh emre itaat ederek büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarına alır. Ve Allah sonunda büyük tufanı koparttır.

Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar.

Haberin Devamı

Ten nur'un kaynaması ile gemi hareket eder. Sadece gemiye binen müminler kurtulur. Gemi aylarca suda kalır.

Bu zaman zarfında yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Geriye kalan yiyecekleri bir kazanda toplayarak bir çorba pişirmeye başlarlar.

O zamanda yapılmış çorbaya bugün Aşure diyoruz. Aşurenin hikâyesi de bir rivayete göre bu kıssaya dayanmaktadır. Yüzyıllardan bu yana değişmeyen bir gelenek haline gelmiştir Aşure. Osmanlı zamanında bu aya çok önem verilir idi.

Muharrem ayının 10. günü oruçla başlanırmış güne, kazanlarca aşureler yapılıp eşe dosta, konu komşuya dağıtılırmış. O zamanda aşure dağıtan gönüllü "aşure sebilcileri" varmış. Fakire, fukaraya aşure dağıtırlarmış.

AŞURE NASIL YAPILIR? EN GÜZEL AŞURE TARİFİ

Malzemeler:

-2 su bardağı buğday (1 parmak eksik),

-1 su bardağı kuru fasulye,

-1 su bardağı nohut,

-2 su bardağı kuru kayısı,

-Yarım su bardağı sarı üzüm,

-15 adet kuru incir,

-Yarım çay bardağı kuş üzümü,

-2 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş),

Haberin Devamı

-3.5 su bardağı toz şeker,

-Yarım su bardağı süt

Süslemek için:

-1 su bardağı fındık,

-15 adet ceviz,

-1 adet nar,

-Tarçın,

-Antep fıstığı

Yapılışı:

1 gece önce buğdayı ve kuru fasulyeyi sıcak suda ıslayalım. Nohudun içine tuz ilave edip sıcak suda ıslayalım. Nohudun suyunu değiştirip 1 saat haşlayalım. Kuru fasulyenin suyunu değiştirip 15 dakika haşlayalım ve nohudu ayrı tencerelerde haşlayalım. İncirleri küçük küçük doğrayıp suda haşlayalım ve suyunu süzelim. Kuş üzümlerini 5 dakika kaynatalım ve suyunu süzelim. Kayısıları küçük küçük doğrayıp 2 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmüyoruz) Sarı üzümleri 1 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmüyoruz) Buğdayı bol suda yıkayıp suyunu süzelim. Buğdayı, haşlanmış nohudu ve haşlanmış kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyalım. İçine 7 su bardağı suyu ilave edelim ve 30 dakika haşlayalım. (kendi düdüklümüzün pişirme süresi farklı olabilir) Düdüklü tencerede haşlanan malzemeleri tencereye boşaltalım. Sonra tekrar 7 su bardağı su ilave edip 15 dakika daha orta ateşte kaynatalım. Daha sonra toz şekeri ilave edip kaynatalım. Aşuremiz toplamda 35 dakika kaynadıktan sonra sarı üzümleri ve suyuyla birlikte kayısıları ilave edelim. Aşurenin kaynama süresi 50 dakika olduğunda sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştıralım. Kaynama süresi 1 saat olduğunda üzümlerini ilave edip ocaktan alalım. Aşuremizi kaselere paylaştıralım. Üzerlerini ceviz, nar, fındık, tarçın ve antep fıstığı ile süsleyip servis yapalım.

Haberin Devamı